Vorige week werd op internet nog melding gemaakt van lancering in september.

Websites als Digitimes baseerden zich daarbij op anonieme bronnen binnen Asus.

De eerste levering zou 20.000 stuks groot zijn, met een prijs tussen 199 en 369 dollar (146 en 272 euro), afhandelijk van de configuratie. Fabrikant Asus zou daarnaast bezorgd zijn of de levering van belangrijke componenten wel vlot genoeg zal verlopen.

Navraag bij Ward Estoppey, pr-woordvoerder namens Asus, levert echter andere informatie op: hoewel de verkoopprijs voor consumenten nog niet officieel vaststaat, zal de prijs tussen 249 en 299 euro liggen en wordt de eerste levering verwacht in november.

Het knelpunt blijkt vooral de snelheid waarmee het besturingssysteem kan worden vertaald. Asus is namelijk van plan de Eee wereldwijd uit te brengen, waarbij vooral groeimarkten in niet-westerse landen een aantrekkelijke afzetmarkt lijken.

De OLPC (One Laptop Per Child) van XO en het Classmate-project van Intel hebben deze markt al ontdekt, maar Asus wil zich op een bredere doelgroep richten: kinderen, studenten, ouderen en mensen die voor het eerst een pc gaan gebruiken. De Eee moet nieuwe gebruikers laten kennismaken met de pc en internet. De drie E's staan voor 'Easy to learn', 'Excellent Internet' en 'Excellent mobile computing experience'.

In Nederland kunnen we de notebook straks kopen in winkels als Mediamarkt, Mycom, Dynabyte, Dixons, Paradigit en BCC, aldus Ward Estoppey. Hoewel de specificaties nog niet definitief zijn, wordt verwacht dat de Eee een 7 inch scherm, 512 MB geheugen, wifi en tussen de 2 en 16 GB flashgeheugenopslag zal krijgen.

ASUS is niet het enige bedrijf dat een eenvoudige Linux-notebook heeft gepland: Palm wil in het najaar de Foleo uitbrengen, een notebook met 10-inch scherm dat echter fors duurder is: rond de 600 dollar (442 euro).