Dat bevestigde Asus-topman Jerry Shen bij de officiële lancering van de tweede generatie Eee, de 900. Die is vanaf vandaag in Taiwan te koop voor ongeveer 330 euro en kan zowel Linux en Windows XP draaien.

De derde generatie Eee met 10 inch scherm moet nog dit jaar uit de fabriek rollen, en is het uitvloeisel van feedback van gebruikers op de originele, 7 inch Eee.

"De reacties die we hebben gekregen van gebruikers zijn belangrijk. Velen vroegen om een groter scherm en betere gebruiksvriendelijkheid. Zo is ook de ontwikkeling van de Eee pc 900 begonnen", aldus Shen.

Heel scala ultraportables

Asus voorspelt dat per juni de Eee 900 ongeveer de helft van alle Eee-verkopen voor haar rekening zal nemen, een percentage dat later dit jaar zal stijgen naar 60 procent, zo verwacht de Taiwanese computerfabrikant.

De 10 inch Eee is absoluut de grootste ultraportable die Assus zal uitbrengen, zo beloofde Shen. Over de prijs is nog niets bekendgemaakt.

De strategie van Asus is duidelijk: het wil het onverwachte succes van de originele Eee pc uitmelken met Eee's over het hele ultraportable-continuüm tot de ondergrens van de reguliere laptopmaat. Het bedrijf krijgt in rap tempo last van rivalen als Intel, MSI, HP en Dell, die zich ook storten op de groeimarkt van kleine, goedkope laptops.