Het vergroten van de notebooks zorgt ervoor dat de toekomstige versies LCD-schermen van 8 en 9 inch kunnen bevatten, waar bezitters van de laptop het nu met een magere 7 inch moeten doen, meldt Computerworld. Volgens gadgetwebsite Engadget is het niet de enige wijziging die het bedrijf van plan is om door te voeren en zal de nieuwe generatie Eee's voorzien zijn van WiMax-functionaliteit.

De tweede versie van de succesvolle Eee PC moet halverwege dit jaar beschikbaar komen. De fabrikant heeft nog geen prijsinformatie onthuld.

Te klein

Het grotere scherm op de nieuwe Eee-versies zal een resolutie ondersteunen van maximaal 1024 bij 600 pixels, aanzienlijk hoger dan de 800 bij 480 pixels die nu wordt ondersteund. Reden voor de upgrade is een stroom aan klachten van gebruikers, die van mening zijn dat het scherm en het toetsenbord net een slag te klein zijn om comfortabel te kunnen werken. Het is nog niet bekend of de nieuwe versie ook voorzien is van een groter toetsenbord. Asus heeft meer dan 350 duizend exemplaren verkocht van de notebook, die nog geen kilo weegt en slechts 399 dollar kost.

Oorspronkelijk voor kinderen

Asus richtte de Eee aanvankelijk op kinderen, maar de notebook blijkt vooral populairder onder volwassenen. Met het grotere formaat verwacht de fabrikant die markt beter te bedienen, en bovendien de concurrentie met de iets grotere, maar veel duurdere ultramobiele PCs (UMPCs) aan te gaan.

Er zijn echter meer kapers op de kust; fabrikant Everex komt binnenkort met een low-budget notebook genaamd CloudBook.

Linux vervangen door Windows

De nieuwe generatie Eee's zal standaard voorzien zijn van Windows XP, in tegenstelling tot de eerdere modellen die werden geleverd met Xandros Linux. Het Linux-besturingssysteem blijft echter wel een optie voor gebruikers.