Begin deze maand bereikten de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond een principeakkoord met de ict-dienstverlener. De meerderheid van de leden verwierp dit akkoord echter omdat het salaris door de hogere pensioenpremies niet of nauwelijks zou stijgen.

Aton Origin heeft nu besloten niet verder te onderhandelen met FNV en CNV, maar in gesprek te gaan met De Unie en de kleine Bond van Telecompersoneel. Volgens FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen keert Atos Origin zich hiermee tegen zijn eigen werknemers.

"Het is onbegrijpelijk dat Atos buiten ons om een cao-afspraak maakt. Niet alleen wij, maar ook de ondernemingsraad [van Atos Origin, red.], vindt het huidige aanbod te mager. Werknemers willen nu eens wat terugzien van hun inspanningen."

"Het laatste cao-aanbod van de bonden om tot een reëlere loonafspraak te komen, is door de directie genegeerd", stelt Veenhuizen. "Gezien de stijgende pensioenpremie blijft er per saldo weinig over van de salarisverhoging. De medewerkers laten zich niet afschepen met een fooi en gaan zich beraden op acties."