De Recording Industry Association of America (RIAA) heeft vrijdag officieel een zaak aangespannen tegen AudioGalaxy. Uit de ingediende documenten bij de rechtbank van New York blijkt dat de muziekindustrie de tot nu toe getroffen filtermaatregelen door AudioGalaxy volstrekt onvoldoende vindt. AudioGalaxy is na Morpheus en KaZaA momenteel het populairste programma om muziek en ander soort materiaal mee uit te wisselen. Sinds pakweg een jaar ondernemen de makers van AudioGalaxy pogingen om materiaal waarop auteursrechten berusten te blokkeren. Wie bijvoorbeeld het nummer `Porcelain' van Moby wil downloaden, ondervindt enige moeilijkheden. Het eerste resultaat is geblokkeerd. Er zijn echter genoeg andere mogelijkheden waarbij het downloaden zonder enig probleem aanvangt. Met hetzelfde probleem kampte Napster voordat deze dienst voor lange tijd werd afgesloten.

Slechte filters

De gebrekkige filters van AudioGalaxy zijn de muziekindustrie (behalve de RIAA doen ook de NMPA en de verenigde songschrijvers aan de zaak mee) een doorn in het oog. "Als ze hadden laten zien dat ze daadwerkelijk konden filteren, dan zouden we hier niet staan. Een beginnende programmeur zou het nog beter doen dan zij hebben gedaan", zo wordt Matt Oppenheim van de RIAA door CNet geciteerd. De basis van de rechtszaak wordt gevormd door 476 liedjes waarop auteursrechten berusten die zonder problemen via AudioGalaxy kunnen worden gedownload.

Schijnoverwinningen

Tot nu toe is de muziekbranche redelijk succesvol met het aanklagen van specifieke peer-to-peer programma's. Zo betekenden de rechtszaken de voorlopige ondergang voor Napster, terwijl KaZaA en Morpheus recentelijk de handdoek in de ring gooiden. Zij stellen geen geld meer te hebben voor het voeren van dure Amerikaanse rechtszaken. Wordt echter gekeken naar het fenomeen van muziekuitwisseling in zijn geheel, dan hebben de pogingen van de RIAA en consorten tot nu toe weinig effect en zijn de zeges in de rechtszaal weinig meer dan een Pyrrusoverwinning. Met het verscheiden van het ene programma duiken weer tien andere op. Bij een eventuele sluiting van AudioGalaxy zal de muziekliefhebber ongetwijfeld snel een alternatief hebben gevonden. Sinds het verdwijnen van pionier Napster heeft het illegale downloaden alleen maar een veel grotere vlucht genomen.