De maker, Dicky Thijssen, heeft bij wijze van grap een promotiefilm gemaakt voor een houseparty genaamd Housewitz. Deze zou tijdens dodenherdenking gehouden worden, met dj's Michel der Heidie en Adolf von Bauren. De film bevat tevens teksten als 'Tanzen macht frei'. Na diverse klachten bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft Dicky zijn excuses aangeboden en het zelf een 'flauwe grap' genoemd. Het MDI vindt de beelden 'afschuwelijk', meldt het ANP.

Daarmee is de kous echter niet af. Geenstijl heeft een kopie van de film op zijn servers staan, omdat de personen achter die website de actie sterk afkeuren en hiermee willen aantonen dat het Nederlandse onderwijs met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog faalt.

Het filmpje is nu ontdekt door Polen, waarna het Auschwitz-museum een officiële klacht heeft ingediend bij de Nederlandse ambassade. Volgens het MDI wil Geenstijl de film niet verwijderen en doet het Openbaar Ministerie niets. Het meldpunt gaat nu zelf aangifte doen om zo de film te laten verwijderen.

Het museum bevindt zich op het terrein waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het massavernietigingskamp stond. Tijdens de oorlog kwamen hier meer dan 1,1 miljoen mensen om het leven.