Volgens het Plan voor Cyber-Veiligheid, waarvoor de Australische overheid miljoenen heeft uitgetrokken, hebben internetters niet de mogelijkheid om onder contentfiltering op basis van de zwarte lijsten uit te komen, zo meldt Computerworld Australia.

'Schone' internetdiensten

De Australische regering is met een proefperiode gestart om de filtertechnologie te testen, meldt het ministerie van Breedband, Communicatie en Digitale Economie.

Volgens een woordvoerder van de verantwoordelijk minister Stephen Conroy zullen de filters verplicht worden gesteld voor alle Australiërs. "Volgens de plannen moeten providers 'schone' internetdiensten leveren aan alle huizen, scholen en openbare plekken met internettoegang voor kinderen. Tijdens de komende test zullen we kijken hoe effectief de filters zijn, of ze eenvoudig te ontduiken zijn en of ze snelheid en kosten van internettoegang zullen benadelen", aldus de woordvoerder.

Censuur

Enkele Australische isp's denken dat de contentfilters de snelheid van internet nadelig zal beïnvloeden, aangezien de technologie nog niet volmaakt is. Daarnaast protesteren voorvechters voor online vrijheid dat de zwarte lijsten kunnen worden uitgebreid tot het censureren van termen als 'euthanasie', 'drugs' en 'protest'.

Experts menen dat consumenten is wijsgemaakt dat zij de mogelijkheid zouden krijgen om het filteren van internetcontent helemaal uit te zetten. Zij kunnen echter niet het filter voor 'illegale content' uitschakelen, constateert netwerkdeskundige Mark Newton. "Illegaal is illegaal en als het mogelijk is dit materiaal te blokkeren, dan zal dat gebeuren", aldus Newton.

False positives

De Australische overheid zal isp's niet voorschrijven welke filtertechnologieën zij straks moeten gebruiken, maar laat de Australia Communications and Media Authority (ACMA) slechts de zwarte lijsten verschaffen. Dale Clapperton van Electronic Frontiers Australia waarschuwde al dat het filteren van webinhoud kan leiden tot censuur van drugs, politieke oppositie en andere wettelijk beschermde vrijheden. Daarnaast zijn filters niet altijd even betrouwbaar. Uit eerdere tests is gebleken dat de beste internetfilters nog zo'n 10.000 van de één miljoen webpagina's onterecht tegenhouden.

Internetban

Begin dit jaar kwam de Australische regering in het nieuws met een verplichte 'kijkwijzer' voor internet. Aan de hand van registratie van bezoekers met naam en creditcardnummer wordt de leeftijd vastgesteld, zodat tere kinderzieltjes geen ongeschikte sites te zien krijgen. Daarnaast onderzoekt de regering, analoog aan die van Groot-Brittannië en Frankrijk, of p2p-gebruikers een internetverbod kunnen krijgen.