Per 20 januari 2008 zal in Australië een nieuwe, strenge 'kijkwijzer' voor het internet ingaan, die online uitgevers verplicht de leeftijd van bezoekers te verifiëren. Dat maakte de Australische media- en telecomwaakhond ACMA bekend.

Het systeem is in feite het bestaande leeftijdsclassificatiesysteem voor tv, video en film gekopieerd naar het web. De heftigste categorieën, X18 (niet gewelddadig, wél seksueel expliciet) en RC (classificatie geweigerd) zijn op internet geheel verboden. Dat was overigens al eerder het geval.

Andere 'volwassen' content, gelabeld MA15+ en R18+, moet de webuitgever of sitebeheerder afschermen voor bezoekers van respectievelijk jonger dan 15 en 18 jaar. Dat dient te gebeuren middels registratie van bezoekers met naam en creditcardnummer, zodat de leeftijd kan worden vastgesteld.

Handhaving zal geschieden door middel van verschillende sommaties van ACMA aan webuitgevers die het leeftijdsregime niet of niet goed uitvoeren: 'notice and takedown', 'verwijder link' en 'beëindig service'.

Bezwaren

De rationale achter de regeling is duidelijk: ook op internet voorkómen dat ongeschikte content de ogen van kinderen bereikt. Maar het simpelweg kopiëren van een videokijkwijzer naar het internet stuit op allerhande praktische en principiële bezwaren, zo valt te lezen bij Ars Technica en Slashdot.

Zo is verificatie middels creditcardnummer verre van waterdicht. Mama's portemonnee is immers zo gevonden. Ook zadelt het uitgevers op met allerlei juridische en financiële lasten. Veel aanbieders van 'volwassen' content zullen dan ook uitwijken naar het buitenland, om aan de opgelegde plichten en de daaruit voortvloeiende lasten en risico's te ontkomen, zo is de verwachting.

Bovendien zijn er fundamentele bedenkingen. Het internet is geen videotheek: het staat of valt juist met het delen en verspreiden van en linken naar content. Een rigide leeftijdsregime is de dood in de pot voor veel web 2.0-ontwikkelingen. Ook live-communicatiediensten lopen gevaar, want de Australische kijkwijzer geldt evengoed voor IRC en chatrooms.

Ook de privacy van burgers is in het geding: surfers zullen zich veelvuldig moeten aanmelden met volledige naam en creditcardnummer. Bij de R18+ categorie eist ACMA bovendien dat deze gegevens twee jaar door de sitebeheerder worden bewaard.