De Australische regering legt zichzelf met onmiddellijke ingang de OOXML-variant (Office OpenXML) van de Ecma op. Die Europese standaardisatieorganisatie heeft het door Microsoft ontwikkelde OOXML tot open standaard verheven. Met die goedkeuring op zak heeft Microsoft OOXML bij de internationale standaardisatieorganisatie ISO ingediend, voor een verkorte keuringsprocedure. De ISO heeft enkele wijzigingen doorgevoerd, en die nieuwere OOXML tot open standaard benoemd.

Oud, achterhaald

De nu door Australië uitverkoren OOXML-standaard (Ecma-376) is dus een oudere versie, die ook nog eens achterhaald is. De ISO-standaard (ISO/IEC 29500) wijkt namelijk af van de Ecma-standaard.

Het nieuwste officepakket van Microsoft, Office 2010, ondersteunt vooral de ISO-versie. Voor de Ecma-versie van OOXML biedt het alleen lees-ondersteuning, terwijl de Australische regering natuurlijk wel eist dat de overheidssystemen documenten kunnen lezen én schrijven. Daardoor zitten ambtenaren vast aan Office 2007.

Het Australische desktopbeleid valt onder een algemeen ict-beleid dat met onmiddellijke ingang van kracht is. Het hoeft echter pas bij een volgende upgrade of update van pc-besturingssystemen te worden uitgevoerd. Dat omvat ook het installeren van een service pack, dus wachten op een volledige migratie is niet aan de orde.

Project GOUD

De Australische keuze voor Ecma-376 van OOXML is opgenomen in het formele desktopbeleid. Dat is opgesteld door het ministerie van Economische Zaken, meldt de Australische ict-nieuwssite ITnews. Het beleidsdocument dat Ecma-376 verplicht, is in het pdf-bestandsformaat en maakt geen gewag van OOXML-tegenhanger ODF (Open Document Format).

Het Australische desktopbeleid is bedoeld om te komen tot een algemene desktopomgeving voor alle overheidsinstanties. Dit zogeheten Whole-of-Government Common Operating Environment (WofG COE) is vergelijkbaar met het omstreden Nederlandse Rijksproject voor een universele overheidswerkplek: project GOUD. Ook dat komt neer op een volledige Microsoft-omgeving.

Office-versies

Microsoft noemt de beperkte ondersteuning voor de verschillende OOXML-versies zelf in zijn overzicht van XML-bestandsformaten voor Office 2010. Alleen Office 2007 ondersteunt zowel lezen als schrijven van Ecma-376.

Opvolger Office 2010 kan OOXML-bestanden in de Ecma-versie alleen lezen, in de voorlopige ISO-versie lezen en schrijven, en in de definitieve ISO-versie alleen lezen.

Volledige OOXML-ondersteuning komt pas in de volgende versie: Office 15. Dat is dan de Windows-uitvoering en betreft de ISO-versie van de open standaard.

Waarschuwing

De ODF Alliance, een verbond van bedrijven dat OOXML-tegenhanger ODF (Open Document Format) promoot, hekelt de verwarring van de diverse OOXML-versies. Het waarschuwt overheden daarvoor. De ODF-promotiegroep doet dat ironisch genoeg in een pdf-document, dat ook een open standaard is: in de praktijk sinds 1993 en formeel sinds 2008.

“De Ecma-376 versie van OOXML, de versie die de ISO heeft afgewezen, komt enigszins overeen met wat Office 2007 kan uitvoeren. Maar het ontbeert definities voor scripts, macro’s, drm (digital rights management), verbindingen naar Sharepoint, etcetera”, waarschuwt de ODF Alliance, die onder meer IBM en Google onder de leden telt.

Windows-afhankelijk

“Deze versie bevat ook veel afhankelijkheden van het Windows-platform. Gebruik van Ecma-376 bindt de gebruiker in wezen aan Microsoft Office.” Die zogeheten dependancies zijn in reactie op eisen van de ISO verwijderd uit de OOXML-standaard.