Onderzoeksinstantie NICTA is er in geslaagd om een transceiver te integreren op een chip die werkt op 60 GHz op het CMOS-proces. De technologische doorbraak maakt het mogelijk om audio- en videodata draadloos te versturen met een snelheid van 5 Gbps. En dat is tien keer de huidige maximale doorvoersnelheid voor draadloos tegen een tiende van de kosten, zo vertelt NICTA CEO David Skellern tegenover het Australische Computerworld.

Voor de ontwikkeling van de technologie hebben de onderzoekers gebruikgemaakt van IBM's 130 nanometer RF CMOS-proces. CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor) is momenteel de meestgebruikte technologie voor semiconductors. "Hoogfrequente radiocomponenten ontwikkelen in een standaard CMOS-proces en deze componenten integreren in een enkele chip was een uitdaging", aldus Skellern. "De NICTA-onderzoekers hebben deze uitdaging nu succesvol beantwoord."

De onderzoekers hebben onder andere samengewerkt met IBM, Synopsys en Agilent. De doorbraak zou met name goed nieuws zijn voor draadloze kantoren en de 'huiskamer van de toekomst'.

Bron: Techworld