De copyright-rechtszaak liep tegen Stephan Cooper, eigenaar van de site Mp3s4free.net. In de zomer oordeelde een rechter al in het nadeel van Cooper. Het hooggerechtshof heeft die uitspraak nu onderschreven.

Volgens rechter Susan Kenny was het doel van de website om muziek die auteursrechtelijk beschermd is te kopiëren. Zij is van mening dat de tekst op de website, met een waarschuwing dat downloaden mogelijk illegaal is, niet af doet aan de uitnodiging om toch muziek te downloaden.

Daarnaast oordeelde het hof dat Cooper opzettelijk gekozen heeft voor een website ontwerp, waarin hij geen invloed had op de toevoeging van links. Dit maakt dat hij schuldig is aan het faciliteren van copyright schending, zo schrijft Cnet.

In een eerdere rechtszaak werd E-talk, de provider van Cooper, al schuldig bevonden, aangezien het bedrijf te weinig had gedaan om de acties van Cooper te voorkomen. "In plaats van Cooper te stoppen, gebruikte E-talk de site van Cooper voor commercieel voordeel door er te adverteren", aldus rechter Catherine Branson.

Het is niet voor het eerst dat een rechter uitspraak doet over het linken naar illegale bestanden. Zo bepaalde de Nederlandse rechtbank eerder dat links naar onrechtmatig materiaal verboden zijn. Het Hof vernietigde deze uitspraak later, linken is sindsdien niet per definitie verboden.