De Australische provider iiNet heeft geen illegale filesharing op zijn netwerk goedgekeurd en is niet verantwoordelijk voor piraterij van zijn abonnees. Dat vonnist de Australische Hoge raad in een zaak aangespannen door tientallen entertainmentbedrijven verenigd in de antipiraterijstichting AFACT.

ISP moedigt filesharing aan

Drie jaar geleden klaagde deze lokale BREIN de provider iiNet aan, omdat deze piraterij zou goedkeuren (autoriseren) door niet of niet tijdig te reageren op meldingen van filesharing door haar abonnees.

AFACT eiste dat de provider zijn klanten moest gebieden om illegale bestanden van P2P-netwerken te verwijderen op straffe van afsluiting van de internetverbinding. In de algemene voorwaarden van de isp staat immers dat klanten geen inbreuk mogen maken op de rechten van anderen.

Te vage klachten

De zaak belandde bij de Hoge Raad, maar die oordeelt nu dat de provider niet onrechtmatig heeft gehandeld. De klachten van AFACT waren zo vaag dat iiNet geen plicht had daar iets mee te doen, concludeert het hoogste rechtscollege down under. De vrijwaring van aansprakelijkheid die isp's genieten verplicht ze wel te reageren op meldingen van illegale praktijken, maar alleen als deze concreet en specifiek zijn.

De entertainmentindustrie vind dat de isp's te passief zijn en zo piraterij feitelijk goedkeuren en aanmoedigen. Australische providers, inclusief iiNet, hebben eerder aangegeven wel actiever tegen filesharing te willen optreden.

Strengere wet

Maar AFACT gaat het niet ver genoeg. Nu de rechtszaak definitief is verloren pleit de organisatie ervoor om de auteurswet aan te scherpen, meldt de IDG News Service