Ook moeten de eigenaars van Kazaa 'maximale druk' uitoefenen op hun gebruikers om te upgraden naar een nieuwe versie van de p2p-software. Dat heeft een Australische federale rechtbank bepaald.

De makers van Kazaa hebben twee maanden de tijd gekregen om hun software aan te passen. De advocaten van Kazaa zijn van plan om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Binnenkort volgen er hoorzittingen waarin zal worden bepaald hoe hoog de schadevergoeding is die Kazaa-eigenaar Sharman Networks moet betalen.

Rechter Murray Wilcox oordeelde dat de eigenaars van Kazaa willens en wetens toestonden dat hun gebruikers inbreuk maken op het auteursrecht, zo meldt de Sydney Morning Herald. Sharman Networks zelf heeft zich echter niet schuldig gemaakt aan inbreuk op het auteursrecht, meent de rechtbank.

De uitspraak kan alleen worden afgedwongen in Australi├ź. Desalniettemin is de muziekindustrie zeer te spreken over het vonnis. John Kennedy, voorzitter van de IFPI (de internationale brancheorganisatie van de muziekindustrie), noemt de beslissing een 'mijlpaal'.

"De uitspraak van vandaag laat zien dat Kazaa, een van de drijvende krachten achter copyrightdiefstal en het belangrijkste merk in muziekpiraterij wereldwijd, illegaal is", aldus Kennedy.

Kazaa mag dan in de ogen van de muziekindustrie 'het belangrijkste merk in muziekpiraterij' zijn, het meestgebruikte p2p-programma is het al lang niet meer. Veel gebruikers van p2p-software zijn overgestapt van Kazaa op andere uitwisselnetwerken zoals Bittorrent en eDonkey.