Met de nieuwe voorleesfunctie kunnen gebruikers hun e-book of krant voor laten lezen door een computerstem. Dat schiet bij veel auteurs en uitgevers in het verkeerde keelgat. Zij stellen dat door de functie copyrights worden geschonden. “Ze hebben het recht niet om een boek hardop voor te lezen,” aldus Paul Aiken, executive director bij de Authors Guild, tegen de Wall Street Journal. “Het voorlezen is een audiorecht, wat weer een afgeleide is van het copyright.”

Amazon claimt dat de functie gebruikt maakt van tekst naar spraak technologie. Gebruikers zouden de computerstem niet verwarren met een audioboek, waar doorgaans bekende stemmen voor worden ingehuurd. Dat zou betekenen dat er geen sprake kan zijn van copyrightschending. Amazon bezit ook Audible, een leverancier van audioboeken. 

Nog geen kleuren

De Kindle 2.0 lijkt op enkele nieuwe functies na, nog veel op de eerste e-reader van Amazon. De prijs is gelijk aan het eerste

exemplaar. Ook kunnen gebruikers ook nog steeds geen kleuren zien op het scherm.

De boeken en kranten zijn wel in verschillende tinten grijs te bekijken. Voorlopig is de Kindle 2.0, net als zijn voorganger, vanaf 24 februari alleen te bestellen voor Amerikaanse consumenten.