De Brusselse parketwoordvoerder Jos Colpin bevestigde de verdenkingen tegenover De Tijd. Volgens Colpin wordt Sabam onder meer het vervalsen van jaarrekeningen, het misbruiken van het vertrouwen van duizenden leden en het witwassen van verduisterd geld ten laste gelegd.

De verdenkingen zijn het resultaat van een drie jaar durend onderzoek in opdracht van onderzoeksrechter Frédéric Lugentz. In 2004 vormde een klacht van een componist aanleiding voor het uitkammen van de Sabam-boekhouding.

De Tijd meldt dat het dossier inmiddels is overgedragen aan het parket, nadat Lugentz op het laatste moment nog een aantal partijen aan de verdenking toevoegde. De onregelmatigheden in de jaarrekening van Sabam zouden bedoeld zijn om de betaling van smeergeld aan een ambtenaar van Financiën te verdoezelen.

Solidariteit

Het misbruik van vertrouwen heeft betrekking op het verduisteren van een deel van de honderden miljoenen euro's die de organisatie aan auteursrechten geïnd heeft. Ten slotte zou dit geld via een fonds van Sabam, de Kas voor Onderlinge Hulp en Solidariteit (KOHS), zijn witgewassen. Officieel is het fonds bedoeld als ondersteuning voor vennoten die ouder dan zestig jaar zijn.

Naast de organisatie worden ook vijf personen verdacht als gevolg van het onderzoek. Het gaat onder andere om de huidige voorzitter van de raad van bestuur, Jacques Leduc en gedelegeerd bestuurder Paul Louka. Een woordvoerder van Sabam heeft de beschuldiging bevestigd, 'maar in deze fase van de procedure geldt het vermoeden van onschuld en betwisten alle betrokkenen de tenlasteleggingen'.