Het boek, getiteld 'Just for fun, the story of an accidental revolutionary' komt naar verwachting in mei 2001 op de markt. De autobiografie zal uitgegeven worden door HarperCollins, een uitgeverij van bedrijfsboeken. Dat meldt Reuters.

Het boek zal een reflectie zijn van de 'grillige en oneerbiedige persoonlijkheid' van Torvalds, aldus een woordvoerster van HarperCollins tegenover Reuters. Het werk behandelt het leven van de Fin, zijn technisch inzicht en bedrijfsfilosofie en natuurlijk de groei van het door hem ontworpen revolutionaire open-source besturingssysteem Linux.

Torvalds ontwierp Linux bijna tien jaar geleden als goedkoop alternatief voor zakelijke softwareprogramma's. Momenteel wordt het besturingssysteem gebruikt door ongeveer twaalf miljoen mensen. Het OS neemt het tegenwoordig op tegen commerciële systemen zoals Windows en Unix.

Fans van Linux prijzen het open-source programma. De broncode is namelijk voor iedereen gratis te verkrijgen. Gebruikers van over de hele wereld helpen elkaar op speciale forums met de laatste nieuwtjes en verbeteringen.

"Het werkt echt, zelfs zonder een goed opgezette organisatie", zo zegt Torvalds in een statement. "Het gebeurde allemaal vanzelf."

De Fin is niet de eerste internetberoemdheid die zijn leven verwerkt in een boek. Andere topmannen, zoals Bill Gates (Microsoft), Andy Grove (Intel) en Michael Dell (Dell) gingen hem voor.