Niet alleen Hillary Clinton begaat blunders met e-mail. Ook Australië moet met het schaamrood op de kaken uit gaan leggen hoe het kon gebeuren dat een medewerker van de immigratiedienst zomaar gegevens als paspoortnummers van wereldleiders naar een organisatoren van een regionaal voetbaltoernooi mailden.

Volgens The Guardian berust het foutje op het werken met Autofill in het 'Aan'-veld van Outlook en het daarna te snel drukken op de knop Verzenden. Kan iedereen gebeuren toch?

In de mail stonden namen, geboortedata, paspoort en visanummers van 31 wereldleiders die vorig jaar de G20-top in het Australische Brisbane bijwoonden. Autofill zorgt ervoor dat bij het tikken van de eerste karakters van een naam of e-mailadres de rest automatisch wordt ingevuld.

'Melden? Ach, het zal wel loslopen'

Gelukkig werd de fout snel opgemerkt door de medewerker die in alle paniek snel melding maakte bij zijn superieuren. Die achtten de kans niet groot dat de gegevens in het publieke domein terecht zouden komen, waardoor autoriteiten van getroffen landen als de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland niet werden ingelicht. Die zijn nu - ondanks dat de gegevens vooralsnog geheim lijken te zijn gebleven - woedend, evenals de oppositie in Australië.

Vorig jaar februari publiceerde de Australische overheid nog 'per ongeluk' de persoonlijke gegevens van 10.000 gedetineerden op een publieke website.