De twee bedrijven maakten begin vorige maand al bekend met elkaar in gesprek te zijn over een fusie. Die is nu rond, zo is dinsdagochtend bekendgemaakt door de partijen. De concerns spreken – zoals gebruikelijk – over een fusie, maar in de praktijk is het het Engelse Logica dat CMG overneemt, voor 512 miljoen pond (bijna 800 miljoen euro) in aandelen. De aandeelhouders van Logica krijgen 60 procent van de nieuwe combinatie LogicaCMG in handen, die van CMG krijgen de rest. Ook in de top van LogicaCMG krijgen de machthebbers van Logica de touwtjes in handen. Nieuwe topman is namelijk Martin Read. CMG-voorman Cor Stutterheim moet genoegen nemen met een plaats in het bestuur zonder portefeuille (non-executive chairman). De nieuwe combinatie claimt in grootte de tweede Europese aanbieder van it-diensten te zijn. Persbureau Bloomberg houdt het echter op een derde plek, achter Cap Gemini en Getronics. CMG en Logica behaalden in de twaalf maanden eindigend op 30 juni een gecombineerde omzet van meer dan 2 miljard pond (ruim 3,1 miljard euro).

Banen op de tocht

In totaal werken er nu nog 24.000 man bij CMG en Logica, verspreid over 34 landen. Naar verwachting zullen echter 1400 banen worden geschrapt, ofwel 6 procent van het totaal. Mede hierdoor denkt LogicaCMG op jaarbasis 60 miljoen pond te kunnen besparen. Beide dienstverleners zijn groot geworden door het onverwachte succes van sms. Zij leveren hiervoor software en de platformen. De laatste tijd lijken ze echter de boot te hebben gemist. Logica noch CMG hebben grote contracten binnengehaald voor de volgende mms-achtige diensten. De twee verloren het afgelopen jaar maar liefst 4,9 miljard pond van hun marktwaarde.

Inhaalslag

Het gefuseerde concern moet daarom een inhaalslag maken. LogicaCMG biedt naar eigen zeggen `een sterkere concurrentiepositie in nieuwe generatie technologieën, inclusief multimedia messaging, unified communications, draadloze internet- en mobiele betalingen'. Naar verwachting wordt de fusie nog voor het einde van het huidige kalenderjaar afgerond. LogicaCMG blijft genoteerd aan de London Stock Exchange en zal een tweede notering aanvragen aan Euronext Amsterdam. Deze laatste notering zal zijn verkregen op het moment van de fusie, zo is de bedoeling.