Op de arbeidsmarkt groeit het aandeel van hoog- en laagbetaalde banen. De traditionele middenklasse smelt weg. Dit verontrustende bericht wordt vanochtend gemeld in de Vlaamse krant De Standaard. De krant verwijst naar een artikel van een drietal wetenschappers in het tijdschrift American Economic Review.

De publicatie laat zien dat in heel Europa de middenklasse terrein moet prijsgeven. In Ierland is het effect het sterkst; daarna volgt België. Bij onze zuiderburen boette het aandeel van het middensegment op de arbeidsmarkt tussen 1993 en 2010 met 12 procentpunt aan belang in. De onderkant won 3 procentpunt, terwijl de bovenkant 9 procentpunt toenam. Nederland zit in de middengroep en zag de middenklasse 7,5 procentpunt prijsgeven.

Kantoren getroffen

De oorzaak? Technologie. "Lange tijd werd gedacht dat vooral de laagbetaalde banen in gevaar zouden komen, maar dat is juist niet zo", zegt onderzoeker Anna Salomons van de Universiteit Utrecht. "Vooral routinematig werk in de industrie of op kantoren is gevoelig voor technologische ontwikkelingen als automatisering. Voor schoonmaken, op baby's passen of opdienen in een restaurant geldt dat veel minder."