De zogeheten Razorback2-servers stonden bij een Belgische hostingprovider en waren eigendom van een Zwitser. In beide landen heeft justitie aangifte gedaan, zo meldt de Nederlandse auteursrechtenorganisatie stichting Brein.

Het Razorback2-netwerk was volgens de IFPI (de internationale brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie) en de MPA (Motion Picture Association) goed voor eenderde van al het eDonkey-verkeer. Geschat wordt dat de servers meer dan een miljoen gebruikers hadden met in totaal zo'n 170 miljoen bestanden.

De politie heeft een inval gedaan bij een hostingprovider in Zaventem. Een Zwitserse sitehouder (razorback2.com) en een Belgische beheerder van de server zijn aangehouden. De verdachten worden beschuldigd van het 'willens en wetens massaal inbreuk maken op de auteursrechten'.

De Belgische hostingprovider Legend bevestigt tegenover Webwereld dat de politie dinsdagmorgen zes Razorback2-servers in beslag heeft genomen. "Legend is zich van geen kwaad bewust. Razorback is een Zwitserse non-profitorganisatie waarmee we een puur zakelijke relatie hebben", aldus een woordvoerder van Legend.

De inval van de politie kwam dan ook als een verrassing voor de provider. "Razorback heeft ons in het verleden zelfs de content van hun harde schijf laten controleren, maar daarop ontdekten we niets illegaals."