Sysinternals Suite heeft meer dan 60 handige systeemtools van het merk Winternals Software, een bedrijf dat opgericht is door Mark Russinovich en Microsoft in 2006 overnam. Sinds deze overname vallen deze tools onder het Microsoft-onderdeel Windows Sysinternals. In een blogpost meldt Russinovich nu een grote update van de vele tools in de Suite.

Lees ook: De beste middeltjes tegen een langzame pc

Autoruns v13.7 vermeldt nu bijvoorbeeld print providers en registraties in de WMI-database. Bovendien is een KnownDLLs-bug verholpen en de toolbar van de tool geeft een beter ondersteuning aan displays met een hoge resolutie. Met Autoruns kun je alle processen makkelijk bijhouden en organiseren, die tegelijk met Windows opstarten.

Om te zien welke Windows-gebruikers toegang hebben tot welke bestanden en mappen, draaien admins AccessChk. Ook zie je daarmee hoe het zit met rechten om bijvoorbeeld bewerkingen in het register uit te voeren. De bijgewerkte versie ondersteunt meer opties voor toegangscontrole in Windows 10.

Process Monitor toont en beheert alle proces- en thread activiteiten. In de nieuwe Process Monitor v3.32 is de realtime bewaking op diverse punten (File System Registry, Network) uitgebreid. Proces- en thread-ID's worden bovendien in hexadecimaal formaat getoond. Daarnaast worden signed drivers voor Windows 10 meegeleverd, die compatibel zijn met de nieuwe regels voor driver signing.

Een van de krachtigste tools van Sysinternals is Sysmon, die de achtergrondactiviteiten van Windows en zo waardevolle info bewaakt wanneer een systeem wordt gebruikt. In Sysmon v6 is de functionaliteit nogmaals uitgebreid.

Deze kregen ook een update

Met de volgende nieuwe versienummers:

* Process Explorer v16.2: Toont onder andere welke bestanden en mappen bepaalde processen/programma's gebruiken.

LiveKd v5.61: Biedt toegang tot Microsoft Kernel Debuggers Kd en Windbg.

* BgInfo v4.2: Overzicht van pc-info, zoals de hostnaam, het IP-adres, de vrije ruimte op de harde schijf, de geïnstalleerde Windows-versie en veel meer.

We stellen de beste tuningtools voor Windows 10 aan je voor op deze pagina. Hier mogen de tools van Sysinternals Suite natuurlijk niet ontbreken.