Dat bepaalde de Haagse rechtbank woensdag in de bodemprocedure die was aangespannen door Wegener, moedermaatschappij van AutoTrack.nl.

Gaspedaal.nl indexeert acht verschillende Nederlandse occasionsites. Wie de details van een auto wil bekijken komt uit op de oorspronkelijke bronsite. Wegener had eerder, in november 2007, een kort geding over de kwestie verloren, omdat de rechter toen niet zag dat AutoTrack schade zou leiden door de zoekfunctie van Gaspedaal.nl. Er zou eerder omgekeerd sprake zijn van een 'aanzuigende werking' doordat mensen vanaf Gaspedaal doorklikken naar Autotrack.nl.

Beschermde databank 

Wegener bleef echter overtuigd van zijn gelijk en ging in hoger beroep. Bovendien startte het bedrijf een bodemprocedure. Gisteren deed de rechtbank in Den Haag hierin uitspraak, met dit keer een duidelijke en opmerkelijke overwinning voor AutoTrack.

Wegener wist de rechtbank ervan te overtuigen dat het substantieel heeft geïnvesteerd in de AutoTrack databank en dat Gaspedaal zich schuldig maakt aan het verboden "opvragen en hergebruiken" van de databank.

Schade nader te bepalen

De rechter gaat hier in mee en oordeelt dat het 'herhaald en systematisch hergebruiken van niet substantiële delen' van AutoTrack onrechtmatig is. Innoweb, het bedrijf achter Gaspedaal.nl, schendt daarmee namelijk het databankenrecht van AutoTrack. Stopt Gaspedaal niet binnen 48 uur met het zoek- en zichtbaar maken van AutoTrack-occasions dan moet het bedrijf 10.000 euro per dag betalen, vonnist de rechtbank. In een aparte procedure zal nog de hoogte van de geleden schade worden berekend.

AutoTrack-directeur Sander van den Hout is opgetogen over de uitspraak. "We hebben lang moeten wachten, maar eindelijk is er gerechtigheid. Wij investeren zeer grote bedragen in AutoTrack en het zou onterecht zijn als anderen onze database ongestraft kunnen aanbieden."

Hoger beroep

UPDATE: Willem-jan Tusveld, directeur van Innoweb, zegt in een reactie het vonnis 'jammer' te vinden. Hoogstwaarschijnlijk gaat het bedrijf in beroep. "Ik ga er van uit dat we in hoger beroep gaan. Als het moet ga ik door tot het Europees Hof door. We hebben een slag verloren, maar de strijd is niet voorbij."

Innoweb denkt dat, als het vonnis moet worden uitgevoerd (dat heeft Wegener nog niet geëist) vooral de rivalen van AutoTrack de lachende derde zullen zijn in deze zaak. "Die zullen tienduizenden meer bezoekers per dag via ons naar hun krijgen die eerst naar AutoTrack gingen."