Sogeti Nederland was een van de eerste bedrijven die zijn overgegaan op Windows 7. De onderneming participeerde in het Launch-programma van Microsoft, samen met nog vier partijen die bereid waren om voorop te lopen met de nieuwe technologie.

Pilot van 1100 werkplekken

“We zijn er best trots op dat we bij de eerste bedrijven hoorden”, zegt Axe van de Ven, die als projectmanager leiding gaf aan de migratie. Onderdeel van de deelname aan het Launch-programma was dat Sogeti Nederland bij de lancering van Windows 7 minimaal duizend werkplekken had overgezet, dit in ruil voor ondersteuning vanuit Microsoft. Van de Ven: “Bij de launch hadden we elfhonderd werkplekken gemigreerd. Dat was onze pilot.”

Sogeti Nederland heeft in totaal ongeveer 2500 werkplekken. Dat zijn niet alleen desktops, maar vooral ook laptops van mensen die onderweg moeten kunnen werken. De reden voor de migratie was vrij simpel. Men wilde bij Sogeti vroeg over, om met de opgedane ervaring voorsprong te kunnen nemen op de concurrentie. “Veel organisaties zullen de komende tijd migreren naar Windows 7. Dus is het belangrijk dat wij daar veel ervaring mee hebben”, aldus Van de Ven. Maar er was ook nog een interne reden voor de migratie: het bedrijf wilde meer stabiliteit in het netwerk krijgen. De VPN-verbindingen op Vista waren erg instabiel en daar ondervonden gebruikers hinder van. Dat had veel invloed op de beleving van de gebruiker, die soms ineens werk kwijtraakte. Bij Sogeti had men er vertrouwen in dat dit probleem met Windows 7 kon worden opgelost.

Drie lijnen

De projectafdeling van Van de Ven heeft ruim de tijd genomen voor de voorbereiding. “In juni 2009 hebben we een programma opgesteld. De belangrijkste doelen daarin waren kennisopbouw en de ontwikkeling van een ‘slimme werkplek’”, legt hij uit. Het project bestond uit drie lijnen. De eerste was het opzetten van een kenniscentrum, waarin mensen in een laboratoriumomgeving alles uit moesten zoeken. In de tweede lijn werd Windows Vista vervangen door Windows 7. Dat gebeurde in eerste instantie op elfhonderd werkplekken. “Die werkplekken hebben we één voor één met de hand gemigreerd, om te ervaren waar we tegenaan zouden lopen”, vertelt Van de Ven. Op die plekken wilde men ook uitproberen wat de nieuwe functionaliteit nu precies kon inhouden. De derde lijn, tot slot, bestond uit de volledige invoering van de slimme desktop. De ervaring die werd opgedaan met de handmatige installaties is vervolgens meegenomen in deze automatische uitrol.

Voorbereiding is alles

De applicaties zijn in eerste instantie, net als het besturingssysteem, handmatig geïnstalleerd onder Windows 7. Maar de volledige uitrol van Windows 7 en de applicaties gaat helemaal automatisch. Bij het installeren van de images van het besturingssysteem, de applicaties en de patches wordt SCCM gebruikt. Met die uitrol is Sogeti Nederland nog steeds bezig. “In juni 2009 zijn we begonnen. In oktober waren we klaar met die eerste elfhonderd laptops. Daarna zijn we heel lang bezig geweest met analyseren en uitzoeken. Alleen de laatste zes weken zijn we aan het uitrollen. Inmiddels is gebleken dat je ruim tweehonderd systemen per week kunt migreren en dat de problemen minimaal zijn.” Het zit hem echt in de voorbereiding, benadrukt Van de Ven.

De applicaties zijn veelal omgezet naar sequences en worden nu dus automatisch en virtueel uitgerold, zodat ze ter beschikking komen in een bubble. Zo geven ze geen conflicten met het besturingssysteem, zegt Van de Ven. Maar hij geeft ook toe dat sommige applicaties juist geïntegreerd zijn met het besturingssysteem. “Dat moet goed worden uitgezocht. Het is een wedstrijd die per organisatie interessant is om te analyseren.”

Applicaties

Volgens Van de Ven is zijn bedrijf extreem voorzichtig geweest met de applicaties. Eerst is met behulp van een Microsoft-tool onderzocht wat alle verschillende applicaties precies doen en hoe het zou uitpakken als ze onder Windows 7 zouden draaien. “Bij tachtig procent van onze applicaties bleek dat er niets aan de hand was. Van de twintig procent waarvan de tool aangaf dat we moesten opletten, bleek maar vijf procent echt een uitdaging op te leveren. Het ging daarbij om software die bijvoorbeeld naar onderdelen van het besturingssysteem schreven die in Windows 7 niet meer aanwezig zijn.” Het ging daarbij meestal om maatwerkapplicaties. Uit de eerste analyse bleek ook dat de meeste werkplekken helemaal geen gebruik maakten van die applicaties. Die konden dus meteen worden overgezet.

Uiteindelijk veroorzaakte Internet Explorer 8 nog het grootste probleem, vertelt Van de Ven. Veel maatwerkapplicaties blijken er niet mee om te kunnen gaan. Ook veel applicaties van third parties leken in het begin problemen op te leveren, omdat ze nog niet waren gecertificeerd voor Windows 7. Daar loop je tegenaan als je een early adopter bent. In dergelijke gevallen ging Van de Ven met zijn mensen om de tafel zitten met Microsoft en de leverancier, en meestal was het probleem dan snel opgelost. De producten waren misschien niet gecertificeerd, maar vaak wel compatibel. Een enkel programma deed het niet, maar daarbij deed een goede samenwerking met de leverancier wonderen. “Als een softwareleverancier zegt dat hij Windows 7 niet ondersteunt en dat de komende twee jaar ook niet gaat doen, dan ga ik er geen aandelen van kopen”, lacht Van de Ven dit probleem weg.

Een eitje

Ook andere problemen verdwenen vaak als sneeuw voor de zon. In het begin gaven laptops bijvoorbeeld onjuiste informatie over hun accu. “Dan meldde een laptop dat gebruikers nog een kwartier vooruit konden, maar hield hij er vervolgens ineens mee op”, zegt Van de Ven daarover. Dat probleem werd snel opgelost met een update. Ook problemen met het updaten van Defender en het patchmanagement, wat toch essentiële onderdelen zijn, zijn met een Service Pack van SCCM opgelost. Allemaal potentiële showstoppers, aldus Van de Ven, maar ze waren erg snel de wereld uit.

Een stevige uitdaging zat nog wel in het versleutelen van de harde schijven van de laptops, met Bitlocker. Bij die uitrol moesten keys worden ingegeven en het was niet direct duidelijk hoe dat moest gebeuren. Dit kon namelijk niet zonder decriptie van de harddisk, een proces dat uren in beslag kan nemen. Hiervoor is een oplossing gevonden in een script dat Bitlocker pauzeert. Tijdens die pauze kan Windows 7 worden uitgerold en na de installatie wordt, ook weer met een script, de Bitlocker-key uitgelezen en vervolgens opgeslagen in active directory.

“We hebben ons vooraf erg veel zorgen gemaakt over de migratie naar Windows 7”, zegt Van de Ven. “Dat bleek echter koudwatervrees, want uiteindelijk waren er maar weinig echte uitdagingen. We hebben veel geanalyseerd, en als je veel legacysystemen hebt, moet je veel onderzoek doen. Maar ben je daar eenmaal doorheen, dan is de uitrol een eitje.”

Het team van Van de Ven krijgt veel positieve reacties van gebruikers. “Het blijkt dat mensen leren leven met storingen, zoals die met de VPN. Nu dat soort problemen is opgelost laten gebruikers weten dat ze nooit meer terug willen.”

Bron: Techworld