Onze generatie stervelingen gaat het wellicht nog meemaken, de dag dat Microsoft officieel bekend maakt dat het Windows naar de open-source community brengt. Op een vraag van Wired-redacteur Cade Metz of Windows ooit open-source kon worden, antwoordde Azure CTO Mark Russinovich onomwonden: "Dat is zeker mogelijk."

Binnen het nieuwe Microsoft is alles mogelijk...

De technologisch directeur van het Microsoft cloudplatform nam woensdag bij Chef Conf in Seattle deel aan een paneldiscussie waarin grote open-source initiatieven van afgelopen jaren werden geëvalueerd. "Er is sprake van een nieuw Microsoft", sprak Russinovich over zijn eigen bedrijf. "Letterlijk iedere discussie die je kunt verzinnen over wat we moeten doen moet onze software- open, niet open, services - wordt gevoerd. Het gebeurt."

Zie ook:

Microsofts verstandshuwelijk met open source 9 connecties van Microsoft met open source Microsoft ♥ open-source, tenzij...

Open-source is "allang geen taboe meer" bij het bedrijf, liet de CTO duidelijk weten. En Windows is niet meer het heilige huisje van voorheen. Ruwweg 20 procent van alle virtuele machines binnen Azure draait op Linux. Onlangs werd ook de engine van .Net CoreCLR naar de open-source community gebracht, wat het voor ontwikkelaars mogelijk maakt om .Net software voor de cloud te ontwikkelen.

...maar niet alles wordt gevroten

De stappen die Microsoft binnen de open-source wereld zet, worden binnen het bedrijf als één grote leerervaring beschouwd. "Microsoft heeft geen lange traditie in open-source, dus binnen deze transformatie leren we een hoop." Het bedrijf werkt samen met open-source projecten als Apache Hadoop, maar is niet altijd even enthousiast. Soms kost het namelijk zo veel moeite dat je "hogere wiskunde en drie maanden tijd" nodig hebt om het draaiende te krijgen, aldus Russinovich.

Microsoft