De optelsom van Azure-diensten is de grens van 1 miljard dollar omzet op jaarbasis gepasseerd. Deze mijlpaal werd ergens in de afgelopen twaalf maanden bereikt, maar is nu pas bekendgemaakt door financieel topman Curt Anderson van Microsofts divisie voor serversoftware en tools. Het bedrijf boekt dus vooruitgang in zijn concurrentiestrijd met Amazon, meldt persbureau Bloomberg.

Versus Amazon

E-commercereus en cloudpionier Amazon haalde vorig jaar 1,8 miljard dollar omzet uit zijn AWS-clouddiensten (Amazon Web Services). Microsofts Azure omvat naast cloudplatform Windows Azure onder meer clouddatabase SQL Azure (Windows Azure SQL Database) en sinds vorige maand ook infrastructuurdiensten (IaaS). Die nieuwste toevoeging moet de concurrentie met Amazon opvoeren, dat IaaS van begin af aan als kern aanbiedt, meldt technnieuwssite Ars Technica.

De 1 miljard dollar Azure-omzet komt zowel uit directe 'verkoop' aan bedrijven en ontwikkelaars als uit indirecte levering, dus aan bedrijven die op hun beurt weer clouddiensten aanbieden aan derden. Azure voegt zich bij Microsoft in een illustere rij aan producten en activiteiten die minstens een miljard dollar aan omzet opleveren. Dit zijn naast de aloude melkkoeien Windows en Office ook Windows Server, database SQL Server, mail- en agendaserver Exchange, collaboration-software SharePoint, ontwikkelpakket Visual Studio, beheeromgeving System Center, ERP- en CRM-systeem Dynamics, gameconsole Xbox en ook online-ads.