Ik zag de advertentie staan, een paar dagen geleden. Ik dacht nog, daar zal wel iets mee zijn, een gratis kind. Ik vond het verdacht? Waarom doe je zo'n kind weg? Misschien omdat je hem al in die kleur hebt? Dat kan. Of een beetje tegenvallende kop. Maar gratis? Het is altijd beter om iets te overvragen, zag ik laatst op de Belgische televisie. Een leuk experiment. Bonbons met een prijskaartje van 1 euro verkocht voor geen meter, dezelfde chocola met een prijskaartje van 14 euro vloog weg. Het is duur dus het zal wel goed zijn. Bart Peeters presenteerde het programma en die gebruikt hetzelfde principe. Hij vraagt een paar ton om een programma te presenteren dus zal hij wel goed zijn. Beau van Erven Dorens, hetzelfde verhaal. Levert presentatiewaar ter waarde van zes euro dertig, maar ze zijn er ingetrapt bij Talpa. Hij vraagt veel dus zal hij wel iets kunnen. Niet dus.

Daarom vertrouwde ik dat kind op marktplaats.nl niet. Ik gebeld. Leuke spontane mensen vond ik het. Ik had er een heerlijk kind aan, volgens de moeder. Het is dat ze wat te krap woonde, anders had ze het zelf gehouden. Of ze iets over het kind kon vertellen. Had het haar? Nou, het bewoog. Met de armpjes en de beentjes enzo, echt van die kinderbewegingen, dus dat was hartstikke geinig om naar te kijken. Wat kon het nog meer, het kind? Ook kleine dagelijkse klusjes, zoals boodschappen doen, de planten water geven en soms voor je invallen als je geen zin had om naar je werk te gaan? Nee, dat nog niet. Nou, dan dacht ik er nog even over. Dan zocht ik nog even door.

Ik weet niet beter dan dat ik mijn kinderen op internet koop. De ene week heb je zin in een "zo goed als nieuwe draaitafel van het merk Piet Lips, bijna niet gebruikt maar wel van een leproos geweest dus wat de gek er voor geeft" en de andere week denk je, weet je wat, ik koop een kind. Waarom wordt daar zo hysterisch over gedaan? Die eigenaar van martktplaats.nl zie ik nu overal verschijnen om te verklaren dat ze direct hebben ingegrepen. Ja, ze zaten er bovenop. Hij moest er niet aan denken zeg, kinderen verkopen via zijn site. Ik zou willen dat die marktplaatsvogel ook eens een beetje op zijn andere advertenties ging letten. Duizenden sjoelbakken worden er aangeboden. Doe daar eens wat aan! Al die imbecielen die door heel Nederland rijden om bij elkaar sjoelbakken van zolder te halen en dan dat nostalgische gelul er bij, dat vroeger alles gezelligger was en dat je nu de Play Station hebt die de instap is tot de Duivel, maar nee, vroeger dan, gezellig met een stuk zure zult in je hand sjoelbakken met het hele gezin. Die gekmakende Oudhollandse gezelligheid, doe daar eens wat aan!

Al die duizenden kinderwagens die via marktplaats worden verkocht, dat kan dan wel? Denk eens na, wat een leed daar aan kleeft. Jaren heeft daar een kindje zijn achterhoofdzweet in de bekleding liggen persen, hij heeft die wagen tot iets van zichzelf gemaakt, zeg maar tot een stukje natuurlijke habitat en dan zal dat zo maar verkocht kunnen worden? Aan zo'n wagen kleeft een hele historie en marktplaats werkt willens en wetens mee aan een schaamteloze verhandeling van onbetaalbare met emotie doordrenkte gebruiksartikelen. Een boormachine van een oude man uit Zeewolde, niet meer nodig omdat hij in een begeleid wonen project terecht is gekomen, daar kan ik uren om zitten janken als die schoften van marktplaats.nl dat gewoon laten staan. Trouwring, zo goed als nieuw, je wilt het niet weten.

Maar een kind? Koude drukte. Je maakt zo een nieuwe. Zo'n gekocht kind redt zich wel. Gewoon luxe opvoeden en op haar 18e zeggen: "O ja, pappa heeft je gekocht op marktplaats.nl. Ik kon je ophalen samen met een aquarium. Veel plezier van gehad, dat aquarium. Je gaat je toch hechten aan die vissen."