De uitspraak werd in het gedaan in het kader van een geschil tussen DSL-aanbieder BaByXL en KPN. BaByXL vindt – overigens net als partijen als Versatel en Cistron – dat de prijzen die KPN berekent voor toegang tot haar wijkcentrales veel te hoog zijn.

Deze partijen zijn voor het aanbieden van DSL-diensten afhankelijk van KPN. Zij moeten namelijk apparatuur neerzetten in de nummercentrales van KPN, waardoor de eindgebruiker uiteindelijk kan worden aangesloten op de netwerken van BaByXL en consorten. Over de kosten van deze zogeheten collocatie bestaat al tijden verschil van mening tussen enerzijds KPN en anderzijds de verschillende concurrerende DSL-aanbieders.

KPN heeft altijd volgehouden dat de gehanteerde bedragen 'kostengeoriënteerd' zijn, terwijl de tegenpartijen spreken over bedragen die wel vijf keer te hoog zijn. De telecomwaakhond OPTA lijkt BaByXL gelijk te geven. De OPTA vermoedt namelijk dat de kosten inderdaad te hoog zijn en dat deze dus verlaagd zullen worden. Een aantal tarieven kon nog niet beoordeeld worden, KPN moet hierover nog nadere informatie verschaffen.

KPN moet van de OPTA binnen vier weken inzicht geven in de opbouw en omvang van de bij collocatiedienstverlening gehanteerde tarieven. Bij het opstellen hiervan moet KPN handelen volgens een door de OPTA vastgestelde systematiek.

Met terugwerkende kracht

De door de OPTA verwachte aangepaste, lagere tarieven zullen met terugwerkende kracht gelden. Dit betekent dat BaByXL nieuwe facturen zal krijgen en dat er een verrekening zal plaatsvinden over de reeds betaalde bedragen.

Volgens Walter Sans van de OPTA zijn de tarieven die KPN momenteel hanteert veel te algemeen. "Ze berekenen één vaste prijs, onafhankelijk van de plaats van de centrale en de lengte van de kabels. Dat moet anders. De prijzen zullen per centrale gaan verschillen."

BaByXL is vanzelfsprekend ingenomen met de 'baanbrekende' uitspraak. "Deze uitspraak leidt tot een verbeterd klimaat om te investeren in breedbandnetwerken. Met de huidige investeringen kan BaByXL nu een groter gebied van Nederland met haar breedband-netwerk dekken waardoor meer bedrijven en consumenten daar gebruik van kunnen maken", zo zegt algemeen directeur Frank van der Heijden in een verklaring.

'Lagere tarieven voor consument'

Volgens BaByXL zullen alle marktpartijen die DSL aanbieden hiervan kunnen profiteren. Bovendien zal met name de eindgebruiker voordeel hebben van de uitspraak, zo denkt BaByXL: "Breedbandaansluitingen komen eerder beschikbaar en waarschijnlijk tegen lagere tarieven".

Het wachten is voorlopig nog op de reactie van KPN op het besluit en haar inzicht in de tarieven. Als BaByXL en KPN er volgende maand niet uitkomen, zal er een derde onafhankelijke partij worden aangesteld die de tarieven zal vaststellen, zo zegt Sans van de OPTA.

De uitspraak geldt specifiek voor BaByXL. Partijen als Cistron – verwikkeld in een conflict met KPN over nog te betalen rekeningen – en Versatel zullen zelf naar KPN moeten toestappen om ook van de lagere tarieven te kunnen genieten. Maar Sans verwacht hiermee weinig problemen omdat de situatie voor al deze partijen identiek is.

KPN: wellicht naar de rechter

KPN-woordvoerder Martine Kooreman zegt in een eerste reactie het 'heel apart' te vinden dat de OPTA stelt dat de tarieven waarschijnlijk te hoog zijn, terwijl de waakhond hierin nog geen volledig inzicht heeft. "De OPTA gaat er blijkbaar bij voorbaat vanuit dat de tarieven te hoog zijn. Dat klinkt nogal vooringenomen."

Kooreman stelt dat de uitspraak juist helemaal niet goed voor de markt is. "Dit leidt zeker niet tot helderheid. Voor iedere locatie moeten we nu apart een factuur maken. Dat kost uiteindelijk handen vol geld." KPN blijft van mening dat de kosten niet te hoog zijn: "Er komen niet over de hele linie lagere tarieven. Sommige locaties zullen wat goedkoper worden, andere wat duurder."

KPN bestudeert de documenten van de OPTA nog. Wellicht zal het bedrijf de uitspraak aanvechten bij de rechter.

De volledige tekst van het besluit en de bijbehorende tarieven zijn vanaf vrijdag 17.00 uur te lezen onder de rubriek 'actueel' op www.opta.nl.