BaByXL concludeert dit uit het 90 pagina's tellende document ('Beoordeling Referentieaanbod ontbundelde toegang tot het aansluitnet van KPN') dat de Opta als reactie heeft geschreven op het document van KPN waarin haar aanbieding aan breedbandaanbieders staat. "De kritiek van Opta blijkt in lijn te zijn met de kritiek van BaByXL en andere marktpartijen aan het adres van KPN", zo preludeert BaByXL in een persbericht alvast op de nog komende uitspraak van de Opta in het geschil.

Volgens het bedrijf zijn de kosten die KPN aan haar concurrentie doorberekent voor toegang tot de wijkcentrales vijf keer te hoog. Ook Versatel klaagt al tijden over de oneerlijke praktijken die KPN zou bezigen.

Als gevolg van de hoge bedragen die aan KPN moeten worden betaald, worden onder meer Versatel en BaByXL benadeeld, zo stellen deze bedrijven. BaByXL jubelt in een persverklaring: "Het is de eerste keer dat de Opta zo'n stevige uitspraak doet op het gebied van het openstellen van het telefoonnetwerk voor breedband ADSL."

Het belangrijkste punt in de uitspraak is dat KPN kostengeoriënteerde tarieven moet gaan hanteren. Het punt is hierbij dat BaByXL en KPN het totaal niet met elkaar eens zijn hoe hoog deze tarieven zijn.

Vijf keer te duur

Gijs Phoelich – hoofd juridische zaken van BaByXL – verwelkomt de uitspraak als 'een duidelijk signaal'. "We betalen nu 150.000 gulden per jaar per wijkcentrale aan KPN voor de huur. Dat is vijf keer zo duur als de werkelijke kosten." Als de Opta het met BaByXL eens is dat de kosten inderdaad veel te hoog zijn, zal ook de consument hiervan uiteindelijk profiteren, zo zegt Phoelich. Met andere woorden: de abonnementskosten voor DSL gaan omlaag.

Bram Oudshoorn van KPN denkt echter dat het zo'n vaart niet zal lopen. Volgens hem zijn de kosten die KPN doorberekent al kostengeoriënteerd. Met andere woorden: er ligt nog altijd een gapend gat tussen de door BaByXL en andere partijen gehoopte tarieven en de tarieven die KPN doorberekent. De volgende stap van de Opta in het geschil zal dan ook zijn om de tarieven te bepalen, zo zegt Opta-woordvoerder Walter Sans. Dit zal binnen 'enkele weken' gebeuren.