Dit blijkt uit onderzoek van TeleGeography. Voor het onderzoek werd gekeken naar het verkeer op de grote backbone-verbindingen, zo meldt Ars Technica.

Groei vlakt af

Op sommige netwerken, zoals tussen de Verenigde Staten en Latijns Amerika, groeit het internetgebruik sneller dan de capaciteit, maar op andere belangrijke backbone-verbindingen is de groei van het internetverkeer tussen medio 2007 en medio 2008 zelfs afgenomen van 31 naar 29 procent.

Volgens Alan Mauldin van TeleGeography is het aantal nieuwe breedbandabonnees dat zich jaarlijks aanmeldt weliswaar aan het dalen sinds 2001, maar blijft de groei van het internetverkeer hoog vanwege de toegenomen vraag naar online video.

Tegelijkertijd met de groei van het internetverkeer is de wereldwijde capaciteit van glasvezelnetwerken vorig jaar met 62 procent toegenomen. Gemiddeld wordt slechts 29 procent van de beschikbare bandbreedte aan internetverkeer gebruikt.

Toch maken veel internetaanbieders zich zorgen over een tekort aan bandbreedte. In de VS gebruiken sommige providers het argument van de dreigende 'exavloed' om p2p-verkeer aan banden te leggen. Ook wordt her en der de maandelijkse datalimiet voor abonnees van stal gehaald om het verkeer te beperken.

Bron: Webwereld Bron: Techworld