Vodafone noemt het technisch falen een "unieke combinatie van factoren". Toen een van de knooppunten in het Vodafone-netwerk woensdag rond 13.00 uitviel, was het de bedoeling dat backupsystemen het knooppunt zouden overnemen. Dat gebeurde volgens Vodafone om onvoorziene redenen niet. Daardoor duurde de storing veel langer dan nodig was, erkent het bedrijf.

Om herhaling te voorkomen zal Vodafone de netwerkknooppunten intensiever en gedetailleerder bewaken. Daarnaast meldt het bedrijf de procedures aan te passen om sneller problemen te signaleren. "We gaan op een dieper niveau monitoren zodat we eerder eventuele problemen zien gebeuren", licht een woordvoerder toe.

Weekend gratis sms'en

Als compensatie voor de storing biedt Vodafone alle klanten een weekend gratis sms'en aan. Die periode voor die goedmaker is het Sinterklaasweekend van 5 en 6 december.

De Consumentenbond heeft de overheid gevraagd een actieve rol te spelen bij grote internet- en telefoniestoringen. Volgens de bond zouden telecombedrijven verplicht een noodplan moeten hebben. Daarin moet onder meer staan hoe klanten te informeren over storingen. Ook de financiële compensatie van gedupeerde klanten moet beter geregeld worden, vindt de Consumentenbond.

Verder zou de overheid moeten toezien op de kwaliteit van de noodplannen. Vodafone werd vorige week verweten dat het op de eigen website niet of nauwelijks informatie gaf over de grote storing. De website van Vodafone lag er ook geregeld uit door de grote toestroom van klanten die informatie zochten.

EZ praat met telco's

Nadat vrijdag ook KPN last had van een landelijke storing , liet staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken weten in overleg te gaan met de operators. Heemskerk vindt de storingen 'vervelend' en wil praten over oplossingen om te storingen te beperken.

Vodafone zegt bereid te zijn de afgelopen week opgedane kennis over storingen te delen met andere operators, in binnen- en buitenland. "Het was een type storing waar wereldwijd weinig over bekend is. Wij willen informatie over de aard van de storing delen met operators."

Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) kwam afgelopen week met een boud plan. Hij stelt voor om wel functionerende netwerken te delen bij een storing als dat technisch mogelijk is. Providers liet daarop direct weten dat dit technisch nu niet haalbaar is. Vodafone zegt wel dat het idee van netwerkdeling de moeite van het onderzoeken waard is.

Update: Opmerkingen Vodafone-woordvoerder toegevoegd.