De Nationale ICT Awards zijn een initiatief van branchevereniging ICT~Office, ICTRegie en het ministerie van Economische Zaken. De awards zetten personen, organisaties of initiatieven in het zonnetje die bijdragen aan de stimulering van innovatieve ict-toepassingen in het bedrijfsleven, de non-profit sector en de overheid. Of organisaties die in Nederland ontwikkelde ict-kennis omzetten in maatschappelijke of economisch toepassingen.

Badge2Match kreeg de Broos van Erp Prijs ter waarde van 50.000 euro. Het bedrijf ontwikkelt en levert een netwerksysteem dat deelnemers die dezelfde interesse hebben 'matcht' als zij bij elkaar in de buurt zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld op evenementen en beurzen. Een juiste match wordt weergegeven door de badges van personen in dezelfde kleur te laten oplichten. De match wordt bepaald aan de hand van profielen die in de badge geladen worden die vooraf door de deelnemers via het internet zijn opgegeven.

Energieverbruik in gebouwen

De ICTRegie Award gaat naar Genexis, maker van en verkoper van fibre-to-the-home systemen. De ICT~Office Innovatie Award is uitgereikt aan Ctac Powerhouse. Dat bedrijf heeft een applicatie ontwikkeld voor de distributie van goederen vanuit een centraal verzamelpunt buiten de stad, naar de ontvangers in de binnenstad met 'schone' (op aardgas of elektrisch aangedreven) vrachtwagen of een speciale transportfiets. IBM Nederland krijgt de ICT~Milieu Award omdat ze inzicht geven in manieren waarop energieverbruik in gebouwen geoptimaliseerd kan worden. Hiervoor worden sensoren geplaatst op bijvoorbeeld airconditioning, warmtegordijnen, koelsystemen en andere energieverbruikers.

Foto: Hugo Bos en Onno Bos (oprichters van Badge2Match, met bloemen) ontvangen de Broos van Erp Prijs 2009 van juryvoorzitter Zsolt Szabo en staatssecretaris Frank Heemskerk (EZ, uiterst rechts)