In zijn Hofstadlezing roemde de demissionair premier dinsdag de mogelijkheden van virtuele contacten via sites als Hyves en Facebook. Internet biedt volgens Balkenende 'eindeloos veel mogelijkheden' voor kennisdeling en opinievorming. Ook biedt internet kansen om 'als groep samen ergens voor te gaan staan'.

Balkenende verwacht dat steeds meer burgers hierdoor 'buiten gevestigde kanalen om aansluiting zoeken bij de maatschappij'. Als voorbeelden noemde hij liefhebbers van hetzelfde automerk die elkaar via het web opzoeken maar ook werkzoekenden of gedupeerden van de DSB bank.

Netwerksamenleving

Ook noemde hij de internetpeiling van de ANWB over de kilometerprijs met 440.000 deelnemers en het eerste digitale burgerinitiatief met 64.000 digitale handtekeningen. Volgens Balkenende staan we bij het benutten van de mogelijkheden van de 'netwerksamenleving' pas 'aan het begin'.

In haar kersttoespraak uitte koningin Beatrix nog enorme kritiek op het toenemende gebruik van internet voor sociale contacten. Volgens haar maakt dat de Nederlandse burgers afstandelijker. Het gemeenschapsgevoel gaat volgens de koningin verloren.

Veeg uit de pan

Zonder expliciet namen van netwerken te noemen gaf Beatrix sociale netwerken een flinke veeg uit de pan. Naast anonieme reacties op blogs en nieuwssites, leek ook Twitter danwel SMS het te moeten ontgelden: "Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes."