In een gisteren gehouden bijeenkomst voor financieel analisten zei Ballmer te verwachten dat de economische situatie voorlopig niet zal herstellen. "De economie krimpt en dan kan deze niet terugveren, maar slechts opnieuw beginnen vanaf een lager niveau", aldus een treurig gestemde Ballmer.

Vacatures voor Search

Verbetering van deze situatie ziet Ballmer op z'n vroegst pas over een jaar of twee, in welke periode Microsoft de kosten laag zal houden. Gisteren maakte Microsoft bekend dat er in het afgelopen kwartaal 11 procent minder winst gemaakt is en dat er vijfduizend medewerkers zullen worden ontslagen. Per direct staan er al 1400 mensen op straat.

Ondanks de voor Microsoft ongebruikelijke ontslaggolf zei Ballmer gisteren ook weer mensen te willen aannemen. Met name op zoekgebied. "Daar zien we enorme kansen om iets goeds te doen. Hoewel we nu vijfduizend mensen ontslaan, zullen we er voor afdelingen als Search weer duizenden aannemen", meent Ballmer.

Bodemloze put

Toch is het juist de Online-afdeling van Microsoft, waaronder de zoekdiensten vallen, waar geen groei in zit. Het afgelopen kwartaal liepen de verliezen daar op tot maar liefst 471 miljoen dollar op een omzet van nog geen 900 miljoen dollar.

Microsoft pompte het afgelopen jaar miljoenen in de technologie van zijn zoekmachine en advertentiediensten. Tevens trachtte het, zonder veel succes, meer gebruikers te lokken met verschillende spaar- en kortingsprogramma's.

Ballmer gaf opnieuw aan een overeenkomst te willen sluiten met zoekbedrijf Yahoo, zo meldt The New York Times. Daarbij zei hij verheugd te zijn dat Carol Bartz daar nu aan het roer staat.

Geen groei

Hoewel Ballmer optimistisch probeert te blijven, ziet hij ook in dat de omvang van de huidige crisis grote gevolgen zal hebben. "Maar ik denk niet dat er iets is dat de opmars van de IT-industrie en Microsoft kan stuiten. De economie ligt slechts tijdelijk stil", meende Ballmer.

Microsofts financiële baas Chris Liddell zei op dezelfde bijeenkomst dat het moeilijk te voorspellen is hoe het de komende tijd zal gaan. Zo is het door de crisis moeilijk om te voorzien hoe de pc-verkoop zal gaan, welke invloed heeft op de inkomsten voor afdelingen als Windows client, Server and Tools en Microsoft Business. Voor het afgelopen kwartaal verwachtte Microsoft bijvoorbeeld 10 tot 12 procent groei, maar er bleek geen enkele groei te zijn, aldus Liddell.

Na het gesprek met Ballmer en Liddell verloor het Microsoft-aandeel bijna tien procent van zijn waarde.