"We zijn de fout ingegaan met Windows Mobile", zei Ballmer. Hij sprak hardop de wens uit dat Windows Mobile 7 al gelanceerd werd. Voorganger 6.5 is officieel nog niet eens op de markt. De eerste toestellen met die nieuwe versie verschijnen komende maand.

Geruchten over een versnelde komst van versie 7 doen al enige tijd de ronde, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat die versie begin komend jaar al af zal zijn. Bovendien is het dan nog wachten op de ontwikkeling en komst van smartphones met dat nieuwe besturingssysteem. Dat kan maanden duren.

Koppen rollen

Twitteraars op het Venture Capital Summit van Microsoft hebben live verslag gedaan van deze bekentenissen. Daaronder bevindt zich ook risico-investeerder Paul Jozefak, die twittert dat het hele Windows Mobile-team is herzien.

Ceo Ballmer liet ook weten dat de gemaakte fouten met Windows Mobile niet opnieuw zullen gebeuren. De reorganisatie van het Windows Mobile-team moet dat verzekeren. Computerworld meldt dat Microsoft-directeur Scott Rockfeld onlangs al is 'gepromoveerd' van de Windows Mobile-groep naar de divisie voor Mac-applicaties.

Rockfeld zelf verklaart aan Computerworld dat dit niets te maken heeft met wat er getweet is op de investeerdersbijeenkomst. Zijn nieuwe functie is volgens hem een positie met hogere senioriteit die zijn carrière vooruit helpt.

Onder de maat

Windows Mobile loopt al geruime tijd niet naar verwachting van Microsoft. Dat betreft de verkoop. In de ogen van sommige analisten en eindgebruikers loopt het smartphonebesturingssysteem ook achter wat betreft functies en gebruiksvriendelijkheid.

De iPhone van Apple heeft daar een nieuwe standaard gezet, die Windows Mobile nog moet evenaren. Sommige smartphonemakers zijn er al toe overgegaan eigen interfaces te maken bovenop Microsofts mobiele besturingssysteem.