Ballmer deed zijn uitspraak tegenover een aantal onafhankelijke technologie-experts tijdens de jaarlijkse Most Valuable Professionals Summit (MVP) in Seattle: "Ik denk dat er een heleboel dingen zijn die we goed hebben gedaan bij Windows Vista en dat er ook veel dingen zijn waar we iets van moeten leren," zo tekende de Seatlle Post-Intelligencer op.

Belangrijke tijd voor Vista

De uitspraak van Ballmer komt op een belangrijk moment voor Windows Vista, omdat Microsoft druk bezig is om consumenten en bedrijven over te halen om te upgraden naar het besturingssysteem. Windows Vista werd in januari 2007 uitgebracht, en vorige maand verscheen de eerste grote Service Pack, een verzameling bugfixes en updates die een groot aantal problemen moeten verhelpen.

Volgens Michael Gartenberg, analist bij Jupiter Research is de uitspraak allesbehalve verstandig: "Ik kan me niet voorstellen dat een opmerking als deze ervoor zal zorgen dat meer mensen vertrouwen krijgen in Windows Vista. Ik denk eerder dat precies het tegenovergestelde het resultaat is".

Favoriete speech

De MVP Summit is een jaarlijkse bijeenkomst voor onafhankelijke technologie experts die zich specialiseren in specifieke Microsoft producten. De afkorting MVP vormt daarbij een knipoog naar de sportterm 'most valuable player': de beste sportman van een wedstrijd of jaar.

De gedetailleerde kennis van de experts zorgt doorgaans voor een eerlijke en gedetailleerde gedachte-uitwisseling. Ballmer noemt zijn toespraak tijdens de MVP dan ook zijn favoriete speech van het jaar.

'Vista is te groot geworden'

Tijdens zijn toespraak erkende Ballmer onder andere dat de systeemprestaties, compatibiliteit en energieverbruik van Windows Vista nog een aantal verbeteringen vereisen. Ook gaf hij toe dat het besturingssysteem wat omvang betreft uit z'n jasje is gegroeid, waarmee de ceo lijkt te reageren op recente kritiek van Gartner over de omvang van de applicatie.

"We kunnen die klok nu eenmaal niet terugdraaien, al weet ik dat mensen zouden willen dat we dat wel konden. Vista is groter dan XP. Het zal groter blijven dan XP en we moeten er zelfs voor zorgen dat het niet nog groter wordt dan het nu is," zei Ballmer.

Beschikbaarheid XP

De verkoop van Windows XP zal eind juni worden stopgezet, met uitzondering van de markt voor goedkope computers waar Vista te groot voor is. Daarnaast heeft Infoworld in Amerika opgeroepen om de beschikbaarheidsperiode van de software te verlengen.

"Ik weet dat we feedback zullen blijven ontvangen van mensen die willen dat XP langer beschikbaar blijft. Wij hebben daar onze mening over en onze visie op dit gebied geuit. Ik ben echter altijd zeer geïnteresseerd in de mening van mensen op dit gebied en andere gebieden."