Maar als hij dan toch iets moet noemen, dan is het de enorme achterstand op de mobiele markt die Microsoft het afgelopen jaren heeft opgelopen. Ballmer sprak weer eens publiekelijk na zijn aftreden als CEO van Microsoft en deed dat op de universiteit van Oxford in Groot-Brittanni├ź.

In een reflectie op zijn 14-jaar lange leiderschap benadrukt Ballmer de sterke positie die Microsoft heeft behouden om ook de volgende golf van innovatie weer mee te pakken. De afzwaaiend CEO onthult in het gesprek dat hij jarenlang "pijnlijk verlegen" was, totdat hij in zijn studietijd teammanager van het Harvard-voetbalteam werd.

Mobiele markt uit handen gegeven

Toch zijn er ook zaken -alhoewel weinig- die de onvergetelijke CEO van Microsoft betreurt. Ballmer: "Het hebben van een langetermijnvisie is wat er bij de meeste bedrijven -groot, klein of startups- ontbreekt. In de afgelopen tien jaar zijn er dingen die niet zo goed zijn gegaan." In zijn ogen had Microsoft mogelijk een sterke positie in de telefoniemarkt, wanneer "we de hardware en software sneller samen hadden laten smelten."

Ballmer, net als in 2011 in het Nederlandse televisieprogramma Nova College Tour, in gesprek met studenten: (vanaf 5:25)

Lees ook: 6 wapenfeiten van Steve Ballmer op Computerworld.