Microsoft heeft vrijdag aangekondigd op aanwijziging van de Europese Commissie enkele veranderingen te zullen doorvoeren in Vista. Welke veranderingen dit precies te zijn, wordt echter niet duidelijk.

"We zijn verheugd om een betere beveiliging en een reeks nieuwe functies te kunnen introduceren", meldt Ballmer vrijdag. "Tegelijkertijd zullen we erop toezien dat we ons aan de wetten in elke regio houden."

Volgens EU-commissaris Neelie Kroes (Mededinging) zou Ballmer donderdagavond in een gesprek hebben gezegd dat Microsoft 'de intentie heeft om Vista wereldwijd te verschepen'.

De Eurocommissaris lijkt echter niet overtuigd. "Ballmer was zich er van bewust dat hij nog geen groen licht heeft. En dat heeft hij inderdaad niet", aldus Kroes tegenover Reuters.

Conflict

Begin september waarschuwde Microsoft nog dat de lancering in Europa mogelijk zou worden vertraagd, als toezichthouders niet duidelijk zouden maken welke regels worden geschonden.

Microsoft en de EU liggen al jaren met elkaar in de clinch. De Europese Commissie legde het bedrijf in 2004 een boete van bijna 500 miljoen euro op wegens overtreding van de antitrustwetten.

In juli van dit jaar kwam daar nog eens 280,5 miljoen euro bij, omdat technische details over bepaalde communicatieprotocollen van Microsofts server-producten niet op tijd waren overhandigd. Begin oktober tekende Microsoft daartegen bezwaar aan.