"Uiteindelijk is het niet aan ons om te zeggen of we al dan niet klaar zijn met de problemen rond de interoperabiliteit. Wij doen ons best om de opdrachten van de Europese Commissie op te volgen," zei Microsoft ceo Steve Ballmer tijdens een persconferentie op Cebit in Hannover.

Klanten én Europa blij

Toch lijkt de topman ervan overtuigd dat de grootste problemen nu achter de rug zijn. De recente aankondigingen rond openheid dienen daarom zowel klanten van Microsoft, als door Europa opgelegde regels.

Eind februari stelde Microsoft een aantal protocollen open voor concurrenten, publiceerde documenten en extra application programming interfaces (api's). "Dat zijn niet alleen zaken die we van Europa moeten doen, maar het zijn tevens dingen die onze klanten waardevol vinden en op prijs stellen."

Nieuwe, open weg

Ballmer erkent dat de nieuwe, open standaarden de deur voor concurrenten open zet. "Maar dat is een weg die we zijn ingeslagen omdat het goed is voor onze klanten. En het sluit ook aan bij onze juridische verplichtingen."

Hij is dan ook niet ontmoedigd door de boete van 899 miljoen euro die de Europese mededingingscommissaris Kroes vorige week aan Microsoft oplegde. Die boete had betrekking op problemen uit het verleden die vorig jaar oktober zijn geschikt.