Microsoft-CEO Steve Ballmer heeft de al langer op handen zijnde grote reorganisatie van zijn bedrijf vandaag officieel bekendgemaakt. Microsoft gaat voor een heel andere opzet en wil de verschillende afdelingen stroomlijnen. "We zullen onze productlijn als een holistisch geheel zien en niet als een groep eilanden", stelt Ballmer in zijn interne memo.

Divisies op de schop

Divisies, zoals voorheen Windows en Xbox, gaan volledig op de schop. Ze worden in nieuwe categorieën ingedeeld: Engineering (met vier subgroepen), Marketing, Business Development and Evangelism, Advanced Strategy and Research, Finance, HR, Legal en COO. Deze twaalf in totaal worden de nieuwe divisies binnen Microsoft.

Ballmer wil al langer dat het bedrijf zich ontwikkelt van een softwareleverancier naar een leverancier van hardware en diensten. Een transformatie die hij onlangs nog benadrukte op Microsofts ontwikkelaarscongres BUILD. In aanloop naar de veranderingen zijn al diverse topmannen opgestapt en ook Windows-topman Steven Sinofsky verliet vorig jaar het bedrijf.

Directeurstitel kwijt

De reorganisatie heeft gevolgen voor meer topmensen. Het huidige hoofd van de Office-divisie Kurt DelBene gaat met pensioen, Rick Rashid verruilt Microsoft Research voor een functie in de ontwikkeling van innovatie voor besturingssystemen en Ballmers adviseur Craig Mundie treedt terug als hoofd van de afdeling Science & Technology. Die laatstgenoemde Microsoft-oudgediende blijft tot eind volgend jaar aan en gaat werken aan "een speciaal project voor mij", aldus Ballmer.

De grootste gevolgen zijn vooral titelveranderingen. Voorheen waren afdelingshoofden 'president'. Zij worden in de nieuwe bedrijfsstructuur 'executive vice president', meldt techblog AllThingsD.

Lees ook: Grote reorganisatie van Microsoft geïnspireerd door Ford op Computerworld.