De Microsoft-topman zei dit donderdag tijdens een conferentie in Seattle. "Linux maakt gebruik van onze technologie, wat wij willen is een gepaste compensatie voor onze innovaties", aldus Ballmer.

De topman laat weten dat dit de grootste motivatie was voor de overeenkomst die begin november gesloten is met Novell. Onderdeel van de overeenkomst is dat beide bedrijven elkaar vrijwaren van patentenkwesties zodat de innovatie niet in het geding komt.

Tevens stemt Microsoft ermee in om marketing- en verkoopondersteuning te bieden aan Suse Linux. Ook hebben zij zich verbonden aan het meeontwikkelen van nieuwe technologieën om rivaliserende systemen te integreren. Microsoft heeft hiervoor 440 miljoen dollar uitgetrokken, uitgesmeerd over een periode van vijf jaar.

Het is nu duidelijk geworden dat een ander belangrijk onderdeel van de overeenkomst is, dat Novell Microsoft 40 miljoen dollar betaalt. Novell heeft hiermee ingestemd, zodat Microsoft Novell niet zal aanklagen voor schending van patenten. Op deze manier beschermt Novell niet alleen zichzelf, maar ook gebruikers en opensource-ontwikkelaars van Suse Linux.

Tijdens de conferentie op donderdag liet Ballmer weten dat Linux-gebruikers en Linux-distributeurs, afgezien de mensen die Suse gebruiken, er rekening mee moeten houden dat zij Microsoft iets verschuldigd zijn en in de nabije toekomst de rekening moeten betalen.