Ballmer zweert software in zijn open brief zeker niet af. Ook belooft hij dat Microsoft "blijft samenwerken met een omvangrijk ecosysteem aan partners die een breed spectrum aan Windows-pc's, tablets en telefoons brengen". De topman legt uit dat Microsoft-klanten keuze willen, "en er is geen enkele manier waarop 'one size' past voor meer dan 1,3 miljard Windows-gebruikers over de hele wereld".

In de overgang

Toch is er nu een fundamentele verschuiving in de manier waarop Microsoft zichzelf ziet én hoe het bedrijf dus wordt gerund, houdt Ballmer de aandeelhouders voor. Dat raakt ook hoe het bedrijf nieuwe producten en diensten ontwikkelt en hoe het die naar de markt brengt.

Soms maakt Microsoft zelf specifieke apparaten voor specifieke doeleinden, zoals het heeft gedaan met de Xbox en de recent aangekondigde Surface-tablets. Van laatstgenoemde zijn nog altijd de prijzen niet bekend. Het blijft dus de vraag of Windows-tablets - van partners en die van Microsoft zelf - de concurrentiestrijd aankunnen met de marktdominante iPad en met Android-tablets.

Focus: cloud, hardware

Ballmer verwijst naar Windows 8 als een goed voorbeeld van de overgang die Microsoft doormaakt. Dat nieuwe besturingssysteem komt volgens de ceo uit met prachtige hardware die pas echt tot zijn recht komt in combinatie met Microsofts clouddiensten voor consumenten. Het totaalproduct is dan "perfect voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik", prijst Ballmer aan.

Ook de nieuwe Office-versie krijgt lovende woorden van de topman. Hij roemt de voor touch en mobiele aangepaste interface, en spreekt van een revolutionaire omwenteling als het pakket in combinatie met clouddiensten als SkyDrive en Office 365 wordt gebruikt.

De focus voor Microsoft ligt op vijf punten, sluit Ballmer zijn strategiebrief aan de aandeelhouders af. Ten eerste het ontwikkelen van nieuwe apparaten, in nieuwe vormen en maten, voor natuurlijke interactie (zoals touch, gebaren en spraak). Ten tweede ervoor zorgen dat technologie makkelijker te gebruiken is. Ten derde het bouwen en beheren van clouddiensten. Ten vierde Windows stevig neerzetten als universeel platform voor pc, tablet, smartphone, server en cloud. En ten vijfde het aanbieden van nieuwe gebruiksscenario's die het leven (persoonlijke én zakelijk) van mensen verbeteren.

Minder bonus voor Ballmer

Ballmer stelt dat zijn bedrijf er goed voor staat om leidend te zijn op deze gebieden. De ceo is door de bestuursraad wel net gekort op zijn bonus. De redenen daarvoor zijn Microsofts nog altijd tegenvallende resultaten op het gebied van online-diensten én Ballmers falen wat betreft het schikken met - of sussen van - Europese antitrustautoriteiten. Dat laatste omvat ook de fout van het in Windows 7 SP1 weglaten van het verplichte browserkeuzescherm, meldt de Wall Street Journal.

De totale beloning van de ceo is voor het afgelopen boekjaar uitgekomen op 1,32 miljoen dollar, terwijl hij het jaar ervoor nog 1,38 miljoen kreeg. De bestuursraad meldt in beursdocumenten dat Ballmer nu 9 procent minder bonus krijgt. De toegekende 620.000 dollar komt neer op 91 procent van zijn bonusdoel.

Update: Gecorrigeerd dat Ballmer als jaarbetaling in totaal geen 1,32 miljard, maar 1,32 miljoen krijgt (en het jaar ervoor 1,38 miljoen).