De rechter bepaalde vrijdag dat Ballmer binnen dertig dagen uitleg moet geven aan de advocaten van de aanklagers. Microsoft verklaarde vrijdag hier gehoor aan te geven. Een dag eerder nog pleitte het bedrijf voor het schrappen van de rechtszaak, maar dat werd verworpen door de rechter. En een maand geleden zei Microsoft nog dat Ballmer geen extra informatie kon geven over de kwestie, omdat hij er weinig van weet en er niet bij betrokken was.

Rol van Ballmer

Maar uit de vaak pijnlijke interne e-mails die boven tafel kwamen blijkt dat Ballmer regelmatig op de hoogte werd gehouden over de gang van zaken en persoonlijk contact had met de CEO van Intel, Paul Ottelini. Over de rol van dat contact moet Ballmer nu een boekje open doen.

De hele zaak draait om een het niet goed functioneren van besturingssysteem Windows Vista op computers. Anderhalf jaar geleden klaagden gefrustreerde klanten Microsoft aan omdat hun net aangeschafte computer Vista niet goed kon hebben.

Op de computer zat wel een Vista Capable sticker geplakt. De stickers suggereerden dat de computer gewoon Vista kon draaien, maar in veel gevallen bleek dat het apparaat niet in staat was om alle opties van Vista Premium te draaien.

Uitgekleed

Vlak voor de lancering van Vista eind 2006 verlaagde Microsoft de criteria voor de hardware. Daardoor kregen ook computers met 'lichtere' hardware de keurmerksticker van Vista. Maar gebruikers konden daarop alleen een mindere, uitgeklede versie van Vista gebruiken. Vervolgens begonnen ruim 10.000 mensen een rechtszaak omdat zij zich misleid voelden door het bedrijf.

Onder druk van Intel

Eerder bleek dat Microsoft de hardwarecriteria had verwaterd onder druk van Intel. Uit interne e-mails tussen de twee bedrijven bleek dat Intel graag nog een partij moederborden met 915 chips erin wilde verkopen. Microsoft klaagde in eerste instantie wel maar ging naar eigen zeggen overstag voor Intel.

HP pissig

De verlaging van de hardware-eisen zorgde niet alleen voor klachten van Microsoftklanten, maar ook HP was verbolgen over het besluit. Op aanraden van Microsoft liet HP de moederborden met 915 chips vallen om vervolgens 7 miljoen dollar te spenderen in modernere en betere varianten. Tot dat bleek dat Microsoft de oude chipssets toch goed genoeg vond.