Dat werd duidelijk op een aandeelhoudersvergadering van Microsoft waar topman Steve Ballmer andermaal aangaf geen interesse meer in het bedrijf Yahoo te hebben, ook niet zonder Jerry Yang. Die maakte eerder deze week bekend op te stappen als ceo van Yahoo, hetgeen beleggers en analisten hoopvol stemde over nieuwe acquisitie-avances vanuit Redmond.

Die hoop werd echter resoluut de grond in geboord. "De overnamegesprekken zijn afgesloten", aldus Ballmer expliciet, en Microsoft is er klaar mee en kijkt verder. De stelligheid waarmee de ceo van Microsoft het zei deed de koers van Yahoo prompt naar nieuw dieptepunt tuimelen. Het aandeel verloor in korte tijd ruim 20 procent van zijn waarde en sloot op 9,14 dollar, de laagste stand sinds 2002.

Overigens kelderde de koers van Microsoft ook fors met bijna 7 procent, tot 18,29 dollar. Dat is de laagste stand sinds begin 1998.

Wel interesse in Yahoo Search

Als enige optie ziet Ballmer een zoekmachinedeal met Yahoo, daarvoor staat Microsoft nog wel 'zeer open'. Tijdens de eerdere onderhandelingen is een beperkte zoekmachinefusie al eens ter tafel geweest, maar die besprekingen liepen allemaal op niets uit.

Microsoft heeft nog steeds de grootste moeite, ondanks verschillende verwoede lokpogingen, om met Live Search enig substantieel marktaandeel te winnen. Yahoo Search doet het vooralsnog veel beter en met een fusie zou de zoekcombinatie van Live en Yahoo een stuk sterker staan tegen Goliath Google.

Windows 7 in 2009

Ook bevestigde Ballmer wat een andere Microsoft manager al eerder meldde, dat het volgende besturingssysteem Windows 7 inderdaad nog in 2009 zal uitkomen. De ceo prikte geen datum maar sprak over de release van Windows 7 'in het komende jaar', meldt de IDG Nieuwsdienst.

De topman waarschuwde verder dat de economische tegenwind die over de wereld waait niet aan Microsoft voorbij zal gaan. "Onze sector en onze onderneming zullen niet immuun zijn."