In januari bracht Microsoft naar buiten wereldwijd 5.000 werknemers te ontslaan. Tot nu toe moesten er al 1.400 banen verdwijnen, nu rondt het bedrijf de ontslagronde zo goed als af. Dat betekent dat er binnen afzienbare tijd ongeveer 3.000 medewerkers hun baan verliezen. Ook in Nederland zullen banen verdwijnen, al blijft de schade beperkt. "Enkele posities komen te vervallen", aldus een zegsvrouw. Microsoft Nederland heeft circa 650 medewerkers.

Nieuwe ontslagen

Microsoft maakte geen details bekendgemaakt welke sectoren van het bedrijf de klappen opvangen. En mogelijk vallen er dus nog meer ontslagen, schrijft Ballmer in de memo die werd ingezien door de IDG News Service: "We blijven de invloeden van de economische malaise monitoren, en zullen als het nodig is verdere actie ondernemen om onze kostenstructuur te stroomlijnen. Daaronder vallen ook verdere ontslagen."

Ondanks de 1.400 ontslagen verdwenen er volgens Microsoft tot nu toe maar 800 banen bij het bedrijf. Dat wijst erop dat zelfs tijdens de massale ontslagronde er nog steeds nieuwe werknemers worden aangenomen.

Microsoft heeft last van de crisis, vooral door verminderde pc-verkoop, met als gevolg minder inkomsten uit Windows. Afgelopen kwartaal daalde de omzet van het bedrijf voor het eerst sinds de oprichting. Wereldwijd werken er 95.000 mensen bij de softwaregigant.