"We verwachten dat de volgende generatie rekencentra zal zijn ingericht in wat we vandaag zien als vrachtcontainers. Wat betekent dat voor het rekencentrum en de manier waarop we dat onderhouden?" stelde Microsoft-baas Steve Ballmer.

Sun Microsystems onthulde vorig jaar al met BlackBox een rekencentrum dat in een vrachtcontainer is ondergebracht. Ook Rackspace biedt een vergelijkbaar systeem aan.

Groene Cebit

De Microsoftbestuurder haakte met zijn toespraak aan bij het hoofdthema van groene it dat dit jaar tot de rode draad van Cebit is verheven. Ballmer onthulde ondermeer een set 'best practices', informatie waarmee Microsoft zijn kennis deelt over manieren om een energie-efficient rekencentrum te bouwen.

"Het is erg belangrijk om elkaar op de hoogte te houden van de voortgang bij milieuvriendelijke rekencentra", bepleitte Ballmer.

De Microsoft-topman klopte zichzelf op de borst over de besparingen van het elektriciteitsgebruik van de laatste versies van Windows voor zowel de server als de dekstop.

Windows Vista gebruikt in de slaapstand slechts 3 Watt aan stroom, tegen 100 Watt bij Windows XP. Bij Windows Server is het totale energieverbruik tussen de versie 2003 en 2008 met 40 procent teruggedrongen. Windows Server 2008 wordt deze week officieel in Nederland onthuld.

Virtualisatie

Daarnaast voorspelde Ballmer dat de Hyper-V virtualisatietechnologie, die later dit jaar beschikbaar komt als een update voor Windows Server 2008, een verdere reductie van de energieconsumptie tot 80 procent zal opleveren.