Steve Ballmer hoopt dat consumenten de misstappen die Microsoft heeft gemaakt op mobiel gebied snel vergeten door de introductie van Windows Phone 7. In een interview met de Wall Street Journal refereert hij aan mislukkingen zoals de Kin. Een telefoon die Microsoft al na twee maanden en weinig succes van de markt haalde. En aan Windows Mobile 6.5, dat slecht presteert.

Door de mobiele misstappen verliest Ballmer de helft van zijn bonus, zo maakte Microsoft vorige week nog bekend.

Muur van icoontjes

Ballmer erkent dat de mobiele divisie van Microsoft de afgelopen jaren de boot heeft gemist. Toch denkt hij dat Microsoft wel marktaandeel terug zal pakken op iPhone en Android. “De markt was de afgelopen jaren erg dynamisch, wat betekent dat hij dat waarschijnlijk nog steeds is”, stelt de Microsoft-topman.

Ballmer ziet de snelle acceptatie van iPhone en Android als een bewijs dat het mogelijk is om snel marktaandeel te vergaren. Hij verwacht niet dat de afwijkende interface van Windows Phone 7 voor een probleem zal zorgen. “De markt voor dit soort telefoons staat nog steeds in de kinderschoenen en ik denk dat mensen een muur van icoontjes uiteindelijk erg ingewikkeld vinden. Ik ben er van overtuigd dat dit niet de manier is waarop de gemiddelde mens wil werken”, stelt hij.

De interface van Windows Phone 7 is ingericht als panorama waar de gebruiker horizontaal overheen moeten scrollen. De onderdelen worden bovendien op data gerangschikt en niet op functie. Zodat bijvoorbeeld alles voor 'personen' onder één knop zit. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld direct de laatste Facebook updates van een bekende zien, maar diegene ook direct bellen.

'Android is niet gratis'

Volgens Ballmer zal de smartphone de computer niet snel verdringen. Hij denkt niet dat mensen in de toekomst alleen gebruik gaan maken van apparaten met een klein scherm. Volgens hem is iedereen dan ook nog erg blij met een volledig toetsenbord. Hij stelt wel dat er veel meer gedeelde technologie in de verschillende platforms zal komen.

De Microsoft-topman haalt in het interview opnieuw uit naar Android dat volgens hem zeker niet gratis is. “Google biedt Android gratis aan maar je moet nog wel licentiekosten voor de technologie betalen." Ballmer doelt daarmee op de Microsoft patenten die Android schendt. HTC kwam daarover eerder al een schikking overeen met Microsoft. "Je zult zien dat alle producenten straks ook voor Android betalen”, zegt Ballmer. Microsoft heeft inmiddels ook Motorola aangeklaagd.

De fout in gegaan

Het is niet voor het eerst dat Ballmer erkent dat de mobiele platforms van Microsoft de laatste jaren falen. In september vorig jaar deed hij intern al eens de uitspraak dat het bedrijf de fout in was gegaan met Windows Mobile en dat hij hoopte dat Windows Phone 7 snel gelanceerd werd.

Microsoft maakte gisteren bekend dat Windows Phone 7 op 11 oktober officieel gelanceerd wordt in New York.