De Microsoft topman laat tijdens een interview in Silicon Valley weten: "We moeten nog wat werk verzetten om het zakelijke model voor zoekmachines volledig te herdefiniëren". Hij vervolgt: "Je verschaft jezelf geen plek op de markt door brute kracht."

10 procent winst naar zoektechnologie

Hij geeft toe dat voor deze verandering tijd nodig is: Ballmer laat weten dat het zeker vijf jaar gaat duren, maar dat Microsoft er klaar voor is om flink te investeren. Microsoft liet aandeelhouders eerder weten dat het bedrijf bereid is om 'vijf tot tien procent van zijn winst voor belasting' in de komende jaren op te geven om dit te kunnen investeren in het verbeteren van de positie in de zoekmachinemarkt.

In juli van dit jaar kocht Microsoft nog de semantische zoekmachine Powerset, waarmee de reus uit Redmond de hoognodige verbeteringen in zijn Live zoekdienst implementeert om Google's hegemonie het hoofd te bieden. Ruim een maand na de overname zijn de eerste functionaliteiten van Powerset reeds geïntegreerd in Live Search.

In mei van dit jaar kwam er een einde aan een drie maanden durende overnamestrijd waarbij Microsoft poogde Yahoo te kopen. Het draaide voor Microsoft bij deze overname vooral om één van de het kroonjuwelen van Yahoo: de zoekmachine van het bedrijf.