In een gezamenlijk interview met Qi Lu, de kersverse baas van Microsofts online diensten, met The Wall Street Journal zei Ballmer dat Microsoft de zoekdiensten van Yahoo 'zo snel mogelijk' zou moeten kopen.

'Geloofwaardige concurrent Google'

Ballmer wil zo een 'geloofwaardige concurrent' van zoekmarktleider Google creëren. "Goede ideeën kun je beter snel dan langzaam uitvoeren. Het zou dus beter voor ons beiden zijn - en zeker voor Yahoo - om dit snel te doen. Yahoo moet er natuurlijk wel aan willen meewerken", aldus Ballmer.

Een woordvoerder van Yahoo weigerde commentaar op Ballmers uitspraken. Volgens ingewijden heeft het Yahoo-bestuur gezamenlijk nog niet besloten over een deal met Microsoft. Alleen het recalcitrante bestuurslid Carl Icahn heeft hierover in het openbaar zijn voorkeur uitgesproken.

Lu als katalysator

De komst van voormalig Yahoo-medewerker Lu naar Microsoft zou de samenwerking kunnen inluiden, meent Ballmer. "De logistieke kanten kunnen eenvoudiger zijn als je iemand in dienst hebt die beide bedrijven kent", aldus Ballmer.

Eerder dit jaar deed Microsoft een overnamebod van 31 dollar per aandeel, dat Yahoo van de hand wees. Een verhoogd bod van 33 dollar per aandeel trok Microsoft later in.

Yang weg

Sindsdien zegt de softwaregigant geen complete overname meer na te streven, maar slechts Yahoo's zoek-onderdelen te willen kopen. In juli bood Microsoft daarvoor 1 miljard dollar en vijf jaarlijkse betalingen van 2,3 miljard dollar. Dat bod wees Yahoo wederom af. Maar toen zat ceo Jerry Yang nog aan het roer in Synnyvale. Zijn aangekondigde vertrek kan een andere doorslaggevende factor zijn dat een deal nu toch door zou kunnen gaan.