Dit zei Ballmer gisteren in een vraaggesprek met Gartner. Ballmer reageerde op de vraag of Microsoft op dit moment niet te veel doet aan Windows 7 en Vista een beetje achterstelt, door te zeggen dat Windows 7 veel weg heeft van Vista.

Vista skippen geen probleem

'Windows Vista is prima, Windows 7 is Vista alleen met verbeteringen op het gebruikersvlak en sterkere prestaties.' Ballmer verwierp ook het idee dat Windows 7 alleen een aanvulling op Vista zou zijn. 'Het komt groots op de markt, het is ook veel meer werk dan alleen een kleine aanpassing of verbetering.'

Hij beweerde ook dat Vista nu 180 miljoen gebruikers heeft en kon het begrijpen als mensen die nu XP gebruiken Vista overslaan. 'Als ze willen wachten op de verbeterde Vista, Windows 7 dus, dan kan dat.'

Update

De vraag of Microsoft op de proppen zou komen met een grote lancering van een nieuw besturingssysteem of met alleen updates, hield de gemoederen al langer bezig. In eerdere publieke uitingen gaf Microsoft al aan elke vier jaar met een vervangend systeem te willen komen, met tussen die jaren in enkele belangrijke updates (service packs). Volgens dat schema zou Vista de grote lancering zijn en Windows 7, dat op de markt verschijnt rond eind 2009, slechts een update. Maar volgens Ballmer ligt dat dus anders.

Lonken naar Yahoo

Ballmer had in het vraaggesprek gisteren wel meer opmerkelijke uitspraken. De CEO van Microsoft claimde dat het goed voor de aandeelhouders van het bedrijf zou zijn als Microsoft Yahoo zou inlijven. Dat leidde meteen tot een stijging van het aandeel van Yahoo. Later ontkrachtte Microsoft de woorden van Ballmer door te zeggen dat Microsoft echt geen interesse meer heeft in Yahoo.