Dat maakte Microsoft CEO Steve Ballmer gisteren bekend tijdens een toespraak in Londen. Ballmer gaf verder nog niet veel details prijs, want dat zou volgens de topman de uiteindelijke aankondiging tijdens de Professional Developers Conference in Los Angeles bederven. 'Windows Cloud' staat los van het Windows 7-project dat de opvolger van Windows Vista moet gaan opleveren.

De term 'cloud computing' wordt vaak gebruikt voor programma's die worden gepresenteerd in de webbrowser, maar die draaien ergens in een datacentrum. Bekende leveranciers van software over het internet zijn Google en Salesforce.com.

Software + Services

Onder de vlag van 'Software + Services' werkt Microsoft aan webgebaseerde functionaliteit voor enkele belangrijke applicaties zoals SharePoint, Exchange en de Dynamics CRM-software. Ook broedt Redmond op een dienst om via het internet Office-documenten te bewerken. Ballmer benadrukte gisteren echter dat het zeker niet de bedoeling is van Microsoft om het complete Office-pakket van de desktop weg te halen en op internet te plaatsen.

Vorige week lichtte Rob Kelly, corporate vice president of infrastructure van ook al een tipje van de sluier op over cloudambities van Microsoft. Begin augustus werd duidelijk dat Windows Cloud een opgevoerde versie zal zijn van Live Mesh.